bathroom

Kylpyhuoneen laatat Kaakelikeskuksesta

Viimein pääsen esittelemään teille meidän kylpyhuoneen! Tämä noin kuusineliöinen tilaihme on jäänyt tähän saakka kuvaamatta, kun emme olleet saaneet tilattua putkimiestä vaihtamaan oikeaa suihkua ja kiinnittämään pyyhekoukkuja ym. paikoilleen. Mutta nyt mammikseni alettua olen päässyt ruksimaan pitkään häirinneitä pikku-täskejä to-do -listaltani, ja kylpyhuone on viimein aivan valmis – jipii! Ilme kirkastui kertaheitolla, kun tilaa ryhdittää mattamusta kaunis suihku ja muut metalliset yksityiskohdat.

Kylpyhuoneesta riittää vinkattavaa varmasti moneen postaukseen, joten jaan sen suosiolla useampaan kirjoitukseen. Joten palataan vielä ainakin Unidrainin lattiakaivoon sekä lasiseinään erikseen. Ja laittakaa alle toki toiveita, mitkä muut aiheet teitä mahtaisi erityisesti kiinnostaa – kylpyhuoneen layoutin suunnittelu, valaistus, pyöreä peili, saniteettikalusteet vaiko jokin muu.


20190908-Coterie-kyphyhuone-01087.jpg

Tänään fokuksessa siis laatat, jotka löysimme Kaakelikeskuksen* valikoimista. Alusta asti oli selvää, että haluaisin laatoiksi jotain yksinkertaista ja selkeää, jotta ne kestäisivät aikaa. Ensin leikittelin ajatuksella kooltaan huomattavasti suuremmista laatoista, mutta lopulta oli todettava, että pieni, varsin monikulmainen tila ei ollut kovin luonteva paikka jättilaatoille.

20190908-Coterie-kyphyhuone-01072.jpg
20190908-Coterie-kyphyhuone-01078.jpg

Lattian osalta laattavalinnat kirkastuivat nopeasti, kun ihastuin Kaakelikeskuksen Hankasuontien myymälässä tähän upeaan pieneen kalanruotokuvioon (laatan koko 2,3 x 7,3 cm; listahinta 115e/neliö). Olin haaveillut alkujani kalanruotokuvioisesta parketista, joten tuntui kivalta voida toteuttaa se nyt kylpyhuoneessa. Myös valkoiset lattiat ovat olleet yksi ikihaaveistani, joten kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Lisäksi pikkuinen laatta oli myös käytännöllinen valinta (tai no, älä kysy laatoittajien mielipidettä, heh), sillä se mahdollisti kaatojen toteutuksen useampaan eri suuntaan pienessäkin tilassa. (Halusimme turvallisuussyistä säilyttää kylpyhuoneessa kaksi lattiakaivoa, joten kaatojen kanssa sai olla tarkkana.)  

Valkoinen lattia on yleensä työläs vaihtoehto, mutta kylpyhuoneessa jos missä se toimii, sillä pölyn ja roskat voi suihkuttaa näppärästi pois suihkussa käynnin yhteydessä. Laattamme ovat hyvinkin valkoiset ja ovat kestäneet ainakin nyt reilun vuoden käytön hienosti. Laastiksi kannattaa valita asteen tummempi sävy ainakin lattiaan, sillä mahdollinen lika kertyy juuri saumoihin.

En ollut aiemmin kiinnittänyt asiaan edes huomiota, mutta nyt kuvauksiin tilaa puunatessa huomasin, että suihkun alta lattiasaumat ovat menneet hieman punertaviksi ja kävelyreitiltä (esim. oven edustalta) saumojen väri on tummunut reunasaumoihin verrattuna. Pesuaineella hangatessa lattiasaumat kirkastuivat kyllä silmissä, eli jos ja kun haluaa pitää ne puhtaana, täytyy vaaleat saumat jaksaa kuurata puhtaiksi vähintään kerran vuodessa… Tämä työ jatkuu vielä pikkuisen synnyttyä, sillä yritän nyt minimoida kaikki ylimääräiset kemikaalit lähettyviltäni…

20190908-Coterie-kyphyhuone-01074.jpg
20190908-Coterie-kyphyhuone-01096.jpg
20190908-Coterie-kyphyhuone-01099.jpg

Seinälaattoihin harkitsin valkoista ja vaaleanharmaata, kiiltävää ja mattaa. Lopulta tämä kokovalkoinen 30x60 cm mattalaatta vei voiton yksinkertaisuudellaan ja tilan pienuuden tähden (listahinta 47e/neliö). Ja päädyttyäni laittamaan myös kylpyhuoneeseen samat vaaleanharmaat kaapiston kuin keittiössä, oli valkoinen oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto sopivan kontrastin saamiseksi. Ammattilaiset suosittelivat kiiltäviä laattoja helpomman puhdistettavuuden vuoksi, mutta olen tyytyväinen, että menin estetiikka edellä ja päädyn mattalaattaan. Puhdistin seinälaatat vasta nyt ensimmäisen kerran eikä niissä näkynyt vieläkään mitään pinttymiä.

Summa summarum: Olen laattavalintoihimme näin jälkikäteen erittäin tyytyväinen! Ilmeestä tuli samalla sekä raikas että klassinen ja uskon valintojen kestävän hyvin aikaa.

 

* Kaakelikeskuksen kylpyhuonelaatoista saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.

Kurkistus tulevaan kylpyhuoneeseen

20180208Coterie-01-2.jpg

Tervehdys! Toivottavasti teilläkin on ollut hyvä viikko! Itselläni oli yhden ison strategiamateriaalin deadline tänään, joten tuntui palkitsevalta saada parin kuukauden työ pakettiin. Työskentelen päivisin liiketoiminnan kehitystehtävissä, joten erilaiset tapaamiset ja keskustelut täyttävät ison osan päivästäni eikä PowerPointtien ja Exceleiden viilaamiseltakaan vältytä. Yritys toimii aivan designin ytimessä, joten on todella ihanaa, kun voi perehtyä työkseen asioihin, joista on oikeastikin kiinnostunut! Inspiroivasta työstä saa niin paljon energiaa.

Viime viikolla kurkistimme tulevaan keittiöömme, joka on tulossa Kitzeniltä (lue Keittiösuunnitelmia-postaus täältä). Halusin, että kaikki kaapistot olisivat tyyliltään ja värisävyltään yhtenäiset, joten meille oli itsestään selvää, että Kitzen tekisi laadukkaat kiintokalusteet myös makuu- ja kylpyhuoneeseen. Kaapistovalinnoissa minua auttanut Heini pääsi viimein ottamaan tarkat mitat myös jälkimmäisestä, kun kylppärin seinälaatat saatiin viime viikolla asennettua. (Btw, juuri tämmöisissä kohdissa Heinin pitkä kokemus näkyy: itse olisin arvioinut kaapistojen mitat jo ennen laattoja, ja pieleenhän ne olisi mennyt, heh.)

Lähtökohtana kaapiston suunnittelulle oli minimalistisuus. Sen myötä halusin mm. pyykinpesukoneen ehdottomasti piiloon. Myös kaikki pesukoneen johdot ja liittimet on suunniteltu niin, että ne jäävät kaappien kätköihin.

Myös purkit ja putelit haluan pois silmistä, joten niille tulee pesualtaan oikealle puolelle korkea kaappi. Se tulee kivasti samaan tasoon seinään tehdyn kotelon kanssa, jonka takana menee taloyhtiön vesiputkia sekä integroidun wc:n putkisto ja teline.

Mitä tykkäätte? En malta nähdä lopputulosta Unidrainin linjakkaan lasiseinän ja suorakaiteenmallisen lattiakaivon sekä Kaakelikeskuksen kalanruotolattian kera! (Vinkkejä laattojen valintaan löytyy täältä ja inspiraatiokuvia kauniista kylpyhuoneista täältä.)

Btw, lähden perjantaiksi Tukholmaan sisustusmessuille, joten seuraava postaus tuleekin käsittelemään sisustuksen uusimpia tuulia :) Luvassa varmasti kurkistus myös super kivaan boutique-hotelliin, jossa majoitumme. Pojat lentävät perästä perjantai-iltana ja viivymme sunnuntai-iltaan saakka. Odotan hurjasti pientä minilomaamme, sillä Tukholma on yksi suosikkikaupunkejani maailmassa. <3 Nyt nukkumaan!

P.S. Lisää kylpyhuonefiilistelyjä voi käydä kurkkaamassa Pinterest-kansiostani täältä.

Kylpyhuoneremontti edessä? - Vinkkejä kaakeleiden valintaan

20180126Coterie-08499.jpg

Tänään kurkistetaan meidän laattavalintoihin, jotka löysimme Kaakelikeskuksen valikoimista*. Piipahdin heidän osastolla syksyn Habitaressa, ja sain heti monia hyödyllisiä vinkkejä laattapohdintoihini, joten oli luontevaa kääntyä heidän puoleensa h-hetken lähestyessä.

Alla ensin muutama huomio kylpyhuoneen kaakelivalintoja pohtivalle.  Valikoimaa laatoissa on todella paljon, joten keskityn etenkin ns. teknisiin ominaisuuksiin visuaalisuuden sijaan. Mainittakoon kuitenkin, että ihan ensimmäiseksi kannattaa kirkastaa itselleen mitä haluaa ja minkä tyylisiä kaakeleita on etsimässä. Minulla Pinterest toimi tässä parhaiten (bathroom-kansioni löytyy täältä).

Vain osa laatoista soveltuu myös lattiaan, sillä lattialaatan pinnalta vaaditaan erilaista kulutuskestoa, joten tarkista soveltuvuus myyjältä, ennen kuin ihastut johonkin. Toiseksi kylpyhuoneen lattialaatan valinnassa on huomioitava laatan liukkaus. Etenkin meillä pienen taaperon kanssa oli pakko miettiä jalan alle turvallinen vaihtoehto. Nyrkkisääntönä: Mitä suurempi laatta, sitä enemmän pinnassa on oltava jotain struktuuria / epätasaisuutta tuomassa kitkaa. Pieni laatta voi olla vaikka ihan kiiltäväkin, sillä saumaukset tuovat kokonaisuuteen epätasaisuutta.

Propsit: Puinen hammasharja nomess, harmaa harja Jorday (designed by HAY), kosmetiikka Aesop ja Grown Alchemist, hajuvesi Byredo ja pienet sakset HAY

Propsit: Puinen hammasharja nomess, harmaa harja Jorday (designed by HAY), kosmetiikka Aesop ja Grown Alchemist, hajuvesi Byredo ja pienet sakset HAY

Juttele laatoittajan kanssa ajoissa, millaisia kallistuksia lattia vaatii. Mitä pienempi kylpyhuone on ja mitä useampi lattiakaivo sinne tulee, sitä monimuotoisemmat kallistukset ovat ja sitä pienempää laattaa täytyy käyttää. Me päätimme laittaa turvallisuussyistä vielä toisen lattiakaivon käsienpesualtaan alle, joten viimeistään siinä vaiheessa saatoin sanoa hyvästit kauniille jättilaatoille.

Saumausaine tulee valita mahdollisimman lähelle laatan sävyä. Valkoisessa lattiassa suositellaan asteen tummempaa sen herkän likaantumisen takia. Liitoskohdissa käytettävä silikoni tulee valita samalta merkiltä saumausaineen kanssa, jotta niiden värit ovat identtiset. Molemmista Kaakelikeskus teki meille ystävällisesti ehdotuksen.

Etenkin mikäli päädyt käyttämään suurikokoista laattaa, suunnittele sen layout laatta laatalta. Tai toki voit antaa tehtävän myös laatoittajallesi, mutta silloin on tyytyminen hänen tekemiin ratkaisuihin. Moni remonttia teettävä ei tahdo ymmärtää, että kaikkien yksityiskohtien suunnittelu vie todella paljon aikaa, ja mielestäni ei ole edes reilua vaatia sitä laatoittajalta. Joten mikäli olet tarkka, tee suunnitelma itse. Mittaa tarkat mitat, huimioi sauman leveys (meille tulee 2 mm) ja piirrä jokainen seinä vaikka ruutupaperille.

Mitä suuremman laatan valitset, sitä huolellisemman pohjatyön se vaatii. Erityisiin jättilaattoihin tarvitaan yleensä niihin erikoistunut ammattilainen. Eli lisäkustannus ei siis synny pelkästään arvokkaasta laatasta, vaan vaativista pohjatöistä.

Laatan kiiltävyyttä pohtiessa on hyvä tiedostaa, että mattalaatoille on vaikeampi löytää niihin täydellisesti istuvia oheistuotteita. Valtaosa laattavalikoimasta on yhä kiiltävää, joten täten esim. kulmalistat, integroitavan wc:n painikkeet ym. ovat kiiltäviä. T. Kantapään kautta oppii.

Laattaa valitessa on hyvä kiinnittää huomiota myös laatan sisukseen, mikäli on riski, että se on tulossa näkyviin: Onko laatta ns. umpivärjätty? Vai onko sisällä kenties punertava savi? Kohtia, joissa laatan sisus voi tulla näkyviin ovat ainakin ulkokulmat sekä lattiakaivo. Meillä on näistäkin molemmista kokemusta. Onneksi valittu lattialaattamme on (sattumalta) sisältäkin vaalean harmaa. Seiniin joudutaan laittamaan ulkokulmiin listat, ettei punainen savi tule näkyviin.

20180126Coterie-08471.jpg
Upea Kaakelikeskuksen kuusikulmainen marmorijäljitelmä olisi ollut valintani lattiaan, mikäli olisin päätynyt kiiltäviin seinälaattoihin

Upea Kaakelikeskuksen kuusikulmainen marmorijäljitelmä olisi ollut valintani lattiaan, mikäli olisin päätynyt kiiltäviin seinälaattoihin

No mihin sitten itse päädyimme?

Alusta asti oli selvää, että ottaisimme seiniin jotain suht kookasta laattaa. Ei kuitenkaan jättilaattaa, sillä kylpyhuoneemme on vain reilut viisi neliömetriä. 30 x 60 cm tuntui tilaan sopusuhtaiselta.

Erilaiset marmorit ja kivet sekä niiden jäljitelmät ovat nyt todella pinnalla, ja meillekin niitä harkitsin, mutta tilan pienuuden takia päädyin rauhalliseen ja yksiväriseen vaihtoehtoon.

Seinälaatoissa punnitsin vaaleanharmaata ja valkoista; lopulta jälkimmäinen vei voiton kaikessa yksinkertaisuudessaan. Seinälaatasta oli saatavissa sekä kiiltävä lasitettu että mattapintainen versio. Kiiltävän etuna olisi ollut vielä valkoisempi sävy ja helpompi puhdistettavuus. Päätin kuitenkin luottaa visiooni mattapintaisesta laatasta; se vain tuntui istuvan tähän päivään (lue: kylpyhuonetrendeihin) paremmin.

Lattiaan kaavailin ensin vähän kookkaampaa yksittäisinä laattoina ladottua kalanruotoa, mutta lopulta laatoittaja oli oikein tyytyväinen kuvissakin näkyvään pieneen valkoiseen kalanruotoon, joka on kiinnitetty verkkoon – helpottaa laatoitusvaihetta oleellisesti.  

20180126Coterie-08459.jpg

Seiniin tulee siis Sera Spectra white matt 30 x 60 cm ja lattiaan TMF Paris Herringbone white matt 23 x 73 mm., jotka näkyvät mm. yllä olevassa kuvassa. Olen super tyytyväinen valintoihimme tässä vaiheessa! Toki saadaan vielä jännittää loppuun saakka miltä laatat näyttävät valmiina, mutta uskon, että näistä tulee hienot! Ensi viikolla alkaa asennus - pitäkää peukkuja! :)

Ja palataan luultavasti vielä viikonlopun aikana remonttiblogin puolella; suunnitelmissa piipahtaa huomenna työmaalla kuvaamassa mitä miehet ovat saaneet viikolla aikaiseksi. Ihanaa viikonloppua sinnekin!

* Laatoista saatu alennusta