hiittinen

Dreaming of – An own island

Ihana herätä kauniiseen aurinkoiseen sunnuntaiaamuun! Olinkin aivan poikki illalla jo ennen iltakymmentä. Roolit ovat täällä kääntyneet päälaelleen, sillä yleensä se olen ollut minä, joka olen kukkunut mm. blogin parissa yli puolenyön Patrikin mennessä pehkuihin jo aiemmin.

Kuten olette huomanneet, nyt on ollut kausi elämässä, jolloin energiaa ei ole riittänyt aktiiviseen postailuun, mutta ei olla Katriinan kanssa katoamassa minnekään! :)

Palataan ajassa kuitenkin muutama sunnuntai taaksepäin, jolloin avasin gmailiani ja löysin sieltä seuraavan viestin:

”Osallistuit kesällä Kiinteistömaailman ja Danske Bankin kilpailuun asuntomessuilla. Kilpailussa tuli kuvailla, millainen on unelmiesi koti. Kilpailuun osallistui yli 1100 messukävijää ja sinun vastauksesi oli raatimme mielestä paras.”

Riemunkiljahdusten saattelemana sain huudahdettua Patrikille ”tule katsomaan” – Ja kyllä, tosiaan olin voittanut 3,000 euron lahjakortin Iskuun. Tuntui epätodelliselta. Enhän yleensä edes osallistu mihinkään kilpailuun. Kesällä tein kuitenkin poikkeuksen ja osallistuin tähän sekä muutamaan Instragram-kuvakilpailuun, sillä minulla sattui olemaan 99% valmis teksti, jonka olin kirjoittanut blogia varten, mutten vielä ollut ennättänyt julkaista sitä.

Joten here you go, tässä lähes alkuperäinen blogiteksti, jonka pohjalta yksinkertaistin ko. kilpailutekstin.

Unelmissamme koteja on kaksi: Eteläisen Helsingin kattojen ylle nouseva avara ullakkoasunto ja omassa saaressa, kaukana kaupungin hälinästä sijaitseva vapaa-ajan asunto.

Unelmiemme kakkoskotimme seinänkorkuisista ikkunoista näkyy kirkkaalla säällä kauas merelle; ulappa siintää kilometrien päässä eikä lähistöllä näy muita naapureita, kuin vuosittain rantautuva joutsenpariskunta. Ympäristö on karua; vajaamittaiseksi jääneistä männyistä näkee, ettei kallioinen tontti ole tarjonnut niille riittävästi ravinteita. (”Kyllä, just semmoinen!” Patrik huudahtaa tässä kohti lukiessani kuvaustani myöhemmin hänelle ääneen.)

Päältäpäin asunto on piskuisen merisään harmaannuttamaa puuta. Kauempaa mereltä rakennusta tuskin erottaa; niin hyvin se sulautuu ympäröivään luontoon.

Päärakennusta kiertää valtaisa terassi, jolle mahtuu kesäkeittiö, kahdentoistahengen ruokapöytä, upottava sohvaryhmä, runsas kokoelma puisia aurinkotuoleja sekä upotettu uima-allas. Useimmat asunnon ikkunoista on mahdollista avata hyvällä säällä kokonaan, jolloin sisä- ja ulkotilan raja hämärtyy. Sauna sijaitsee omassa rakennuksessaan; sinne siirtyminen on tärkeä osa illan rituaaleja.

Sisältäpäin asunto on vähäeleinen. Lattiaa halkovat liki 30-senttiset massiiviset lankut tekevät tilasta maskuliinisen. Tunnelmaa korostavat pelkistetyt huonekalut, jotka saavat lähes galleriamaisia piirteitä niiden ympärillä olevan tyhjän tilan ansiosta. Sisustus mukailee kaupunkikodin modernia kalustusta, mutta sitä on täydennetty muutamilla romanttisemmilla esineillä, kuten patinoituneilla rottinkituoleilla. Jokainen huonekalu ja esine on tarkkaan harkittu; useimmat niistä ovat joko teetettyjä tai käytettynä hankittuja klassikoita.

Entä mitä Patrik vastasi, kun pyysin häntä kuvailemaan unelmiensa loma-asuntoa?

”Se sijaitsisi Suvisaaristossa Espoon edustalla omassa suojaisessa saaressa, ei avomerellä. Siinä olisi päämökki ja erillinen saunamökki rannassa. Päärakennuksen etupuoli olisi avoin.” Sanat moderni, lasi ja puu toistuvat kuvauksessa usein.

”Päämökki voisi semmoisen kulmikkaan hevosenkengän muotoinen, josta yksi sivu on auki. Rakennuksen keskelle syntyvä sisäpiha olisi osin katettu. Puisella terassilla olisi pieni paljumainen uima-allas vilvoittelua varten, johon mahtuisi 20 ihmistä. Terassilla olisi tilaa ruokailuun ja grillailuun.”

Ei siis ollenkaan hullumpi lähtökohta tulevaisuuden mökkiprojektille! Arkkitehtuurista ollaan prikulleen samoilla linjoilla (meinasin nimittäin itsekin kirjoittaa kuvaukseeni alun perin atriumin!).

”Sisustus ei saisi olla liian urbaani; luonnollisen väristä puuta ja neutraaleja elementtejä kuten pehmeänsävyisiä kankaita. Kuitenkin moderni. Takka. Selkeästi mökki, ei asunto.”

Sisustuksen osalta unelmakuvaukseni on hivenen sleekimpi. Kaupunkikodissamme Patrik on kuitenkin ollut se joka on vienyt sisustusta vielä minimalistisempaan suuntaan, joten uskon, että käytännössä oltaisiin hyvin samoilla linjoilla myös kakkoskodin kalustuksen osalta.

Enää puuttuu vain se oma saari. ;) One day!

07_View.jpg

Kaikkien kuvien lähde Pinterest.

Haaveiden täyttämää sunnuntaita! Ja kiitos vielä Kiinteistömaailma ja Danske Bank!

Heavenly French toast

Näiden kuvien ja köyhien ritarien reseptin myötä haluan toivottaa kaikille leppoista ja kesäistä sunnuntaita! Kuvasimme nämä ”viiden tunnin lounaan” yhteydessä (nyt ymmärrätte, mihin kaikki 300 minuuttia kuluivat ;)) ja asukin ehti välissä vaihtua, kun kävin keittiön puolella häärimässä.

Köyhät ritarit kuuluvat itselläni pullantuoksuisiin lapsuusmuistoihin ja menestys ne olivat nytkin :) Alla resepti ja Hans Välimäen vinkkejä täydellisiin ritareihin (poimittu kirjasta ”Olivian parhaat reseptit”).

Köyhät ritarit (4 annosta) / French toast (four portions) 
10 viipaletta pullapitkoa (Oululaisen peruspitko on Hansin mukaan paras) / 10 slices of plain coffeebread / bun 
1 muna / egg 
1 dl maitoa ja 1 dl kermaa (tai 2 dl punaista maitoa) / 1 dl milk and 1 dl cream 
½ rkl sokeria / ½ spoon sugar 
1 tl vaniljasokeria (tai mieluiten aitoa vaniljatangosta raaputettua vaniljaa) / ½ teaspoon vanilja sugar 
½ tl kanelia / ½ teaspoon cinnamon 
¼ tl suolaa / ½ teaspoon salt

50 g voita ja tummaa sokeria paistamiseen / butter and dark sugar for frying

  1. Sekoita kaikki aineet. / Mix all ingredients.
  2. Leikkaa pulla 2-2,5 cm viipaleiksi. (Pullan tulisi olla kuivahtanutta; muuten munamaito imeytyy siihen liikaa ja se jää paistamisen jälkeen liian märäksi.) / Slice the bun into 2-2,5 cm thick pieces.
  3. Kostuta viipaleita munamaidossa molemmin puolin (sen verran kun yhdelle pannulle mahtuu). / Moisten the slices in the milk.
  4. Ripottele pinnoitetulle pannulle aavistus tummaa sokeria. Kun sokeri alkaa sulaa, lisää reilusti voita (jotta viipaleet paistuvat myös sisältä). Kun rasva kuohahtaa, lisää pullaviipaleet. / Melt dark sugar and butter on the frying pan.
  5. Paista ritareita kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja pinta on rapea. (Oikea lämpötila on kriittinen: Liian kuumalla pinta palaa; liian alhaisella pinnasta ei tule rapea. Asteikolla 1-6, kokeile ensin nelosta.) / Fry bun slices until they are crispy.
  6. Tarjoile lämpiminä esim. marjojen, hillon, kermavaahdon, rahkan ja/tai jäätelön kera. / Serve with berries, jam, cream and/or ice cream.

Ihanaa sunnuntaita! Have a lovely Sunday!

Five hour lunch by the sea

Terveiset jälleen saaresta! Juhlimme lauantaina Katriinan syntymäpäiviä hieman railakkaammissa merkeissä ensin Groteskissa ja sitten Teatterin kattoterassilla (kiitokset ihanat mahtavasta illasta!), mutta onneksi sain iltapäivästä raahattua itseni autoon ja veneeseen Patrikin ajaessa meidät jälleen maalle. Tuo kivaa vaihtelua lomaan, kun ollaan yleensä alkuviikko landella ja viikonlopuksi palataan keskustaan.

Nyt palataan kuvien muodossa kuitenkin liki viikko taaksepäin, jolloin katoin meille lounaan laiturille saunamökin eteen. Olin suunnitellut meille kolmen ruokalajin kokonaisuuden, mutta lopulta jätettiin kokonaan pääruoka väliin ja grilli kuumentamatta, sillä tultiin niin täyteen jo alkuruuasta – ja pitihän jälkkärille jättää tilaa!

Idea laiturikattaukseen syntyi näistä Residencen ”sommar dukning på landet” -kuvista, jotka esiteltiin heinäkuun lehdessä. Olisi ollut ihana koota kattaus vanhojen tuolien ympärille, mutta ihan niin pöhkö en ollut, että olisin raahannut tuolitkin Helsingistä – ihan tarpeeksi oli tuota tavaraa jo nytkin mukana ;)

Kuvat saavat puhua puolestaan; muutaman kattausidean kuitenkin nostaisin:

  • Kirjoitin meidän nimikirjaimet Granitista ostetulla valkoisella tussilla tummanharmaisiin kiviin. Kivi piti kätevästi myös pellavaiset lautasliinat aloillaan tuulisemmallakin säällä.
  • Katan usein meille viinilasit, vaikka juomana olisinkin ”vain” kuplavettä. Laseja somisti heinät, joiden varteen pujotin muutaman mustikan.
  • Lautasten väliin taitoin pienet koivunoksat; pysyvät freshin näköisinä pidempään kuin kukat. Koivunoksista koottu seppele toi myös kivan lisän kokonaisuuteen.

Viinilasit Wine glasses – Ittala, Essence 
Siniset juomalasit Small blue glasses – Iittala, Kartio 
Isot ruokalautaset, salaattikulho ja pieni majoneesikulho Big white plates, salad bowl and small bowl for mayonnaise – Royal Copenhangen, White Fluted and Blue Fluted Mega 
Pienet siniset lautaset Small blue plates – Arabia, 24h avec
Uudet aterimet New cutlery – Iittala, Piano
Mariskoolit Mari bowls - Iittala 
Salaattiottimet Salad servers – Ferm Living
Pellavalakana Linen sheet – Balmuir


Iso puinen leikkuulauta toimi hienosti myös esillepanossa.

Skagenit tein näitä Valion reseptejä mukaillen: lohiskagen ja katkarapuleipä. Niistä saa erityisen kauniit kun ripottelee pinnalle mätiä. (t: unohti mätipurkin pakkaseen)

Kesäinen salaatti / Summer salad 
Nippu tammenlehtisalaattia / Some salad 
½ nippu herneen versoja / Pea sprout 
100g feta juustoa / Feta cheese 
½ granaattiomenan siemenet / Pomegranate 
150g kuivattuja karpaloita / Dried granberries 
½ l mansikoita / Strawberries Pekaanipähkinöitä / Pecan nuts

Formverkistä löytyneet Ferm Livingin messinkiset salaattiottimet kuuluvat uusimpiin sisustushankintoihini.

Coterie-DSC08643.jpg

Patrikin vanhemmat sattuivat tulemaan juuri sopivasti veneellä, kun olimme lopettelemassa, joten saatiin muutama yhteiskuvakin mereltäpäin. Taustalla näkyy saunamökki, jossa me yleensä nukumme huikeiden maisemien ympäröiminä.

Patrikin paksu puuvillaneule on ostettu jo muutama vuosi sitten Tukholmasta ja sopii täydellisesti merimaisemiin! Oman asuni speksit löytävät tästä aiemmasta outfit-postauksestani.

Valkoinen t-paita White basic t-shirt - Theory
Neule Knit - Knowledge Cotton Apparel 
Vyö Belt - Henri Lloyd
Punaiset city-shortsit Red shorts - Gant
Kengät Shoes - Coach

Greetings again from the island! I’ll go back in time and finally share these moments from the loooong lunch we had last week by the sea. Mostly I’ll let pictures do the talking, but I want to raise a few highlights from the table setting.

  • I used stones to write our initials on (found good white ink from Granit). They also served the purpose of keeping the linen napkins in place (despite the wind).
  • I often use wine glasses – even if we would not be drinking wine – since they bring a nice festive touch. A straw with a few blue berries was a nice detail and a spot on choice for this season.
  • I used small birch branches between the plates; they last fresh looking longer compared to flowers.

Ihanaa viimeistä heinäkuun viikkoa! Have a sunny week!