lighting

Olohuoneen kattovalaisin

20190112Coterie-05775-2.jpg

 Terveiset jälleen kotisohvalta! Kotiuduttiin reissusta keskiviikkona lumiseen Helsinkiin.

Olette varmaan huomanneet intohimoni kauniisiin valaisimiin. Esittelyvuorossa tänään olohuoneen päävalaisin. Kaikista lampuistamme se tuntui aiheuttavan ehkä eniten pohdintaa. Unelmieni valaisin olisi Serge Mouillen kolmihaarainen kattovalaisin, mutta Patrik ei tullut (vielä) vakuuttuneeksi investoinnin järkevyydestä, heh. Ranskassa valmistettu valaisin maksaa nimittäin pienen omaisuuden; muodista kiinnostuneet ymmärtävät vertauksen vaikkapa klassiseen Kelly-laukkuun. Mutta valaisimet jos mitkä ovat liki elinikäisiä investointeja! Sähkötyöt voi aina tarvittaessa uusia ja muutoinhan ne eivät mitenkään kulu käytössä. Ja etenkin tämän kaltaiset ikiklassikot säilyttävät todella hyvin arvonsa. Sanoinkin jo Patrikille, että seuraavaa asuntoa ostaessa budjettiin pitää jo alusta alkaen sisällyttää yksi Serge Mouille :)  

Valintakriteerit valaisimelle oli jälleen kerran paitsi esteettisiä myös toiminnallisia. Toiveena oli mieluiten valaisin, jossa valo jakautuisi moneen suuntaan (myös ylöspäin), jotta se toimisi hyvänä yleisvalona. Ja että valoa irtoaisi valaisimesta tarpeeksi. Serge Moille -haaveesta luovuttuani hain modernia valaisinta, jossa olisi viitteitä klassiseen kattokruunuun.

Niin kuin montaa aiempaakin valaisinta etsiessäni, Archiproducts-sivusto toimi valtavana apuna. Sivustolle on listattu tuhansia design-valaisimia, joten tarjontaa pystyy kahlaamaan läpi tehokkaasti.


2018128Coterie-LivingroomSuspension-05771.jpg
2018128Coterie-LivingroomSuspension-05782.jpg

Lopulta meidän molempien silmää miellyttävä vaihtoehto löytyi kanadalaisen Lambert & Filsin valikoimasta. Dot Atomiumista on olemassa hieman eri kokovariaatioita sekä musta ja messinkinen vaihtoehto. Koko meillä määräytyi täysin sen mukaan mikä olisi vielä maksimikoko, johon Patrik ei kolauttaisi päätään valaisimen alta kävellessä. Väriä pähkäilin tovin; lopulta klassinen messinki vei voiton, sillä musta näytti vähän turhan teollisuushenkiseltä koukeroisen rosetin parina.

Olemme molemmat tyytyväisiä lopputulokseen. Minun mielestä valaisin on kyllä vielä hivenen vinossa (Patrikin mielestä ei; mitä mieltä te olette??), joten pitää vielä kertaalleen tutkia tätä. Ja bulbit tulee vielä uusia, sillä sen mukana tuli 2700 kelvinin valonlähteet, jotka ovat meidän makuun aivan turhan keltaiset. Ja pikkuisen jäi se Serge Mouille kaivelemaan, mutta on vain hyvä, että on vielä toteutumattomiakin sisustushaaveita! :)

Niin ja mainittakoon, että työnalla on postaus asuntomme maaleista sekä salamavalolla kuvaamisesta, eli saa mieluusti laittaa näihin liittyviä kysymyksiä tulemaan. Nyt, rentouttavaa talvista vkloppua!

Eteisen Flos IC Lights -valaisimet

2018128Coterie-Hallway-05742-2.jpg

Tervehdys! Toivottavasti teilläkin oli rauhallinen ja rentouttava joulu. Me halusimme ottaa kaiken irti uudesta kodistamme, joten kutsuimme sekä Patrikin vanhemmat että minun äitini tänne meille. Juhlimme joulua siis pienellä porukalla kaikkien sisarusten ollessa ulkomailla.

Lupasin aiemmin laittaa teille kuvia kuusestamme. Tilasin sen netistä, sillä halusin sen jo hyvissä ajoin ennen kuin joulukauppakuusi käynnistyi kadunvarsilla. Kotiimme toimitettu kuusi oli aivan valtava – joka suunnassa! Super tuuhea ja trimmattu jollain koneella ns. täydellisen malliseksi… Eli ei ihan sellainen minimalistinen harvaoksainen kuusi kuten olin alkujaan ajatellut, heh. Joten siirrytään tänään suoraan suosiolla eteisen valaisimiin. (Mainittakoon, että itse kuusikin sai jo lähtöpassit, sillä se tiputteli alusta alkaen todella paljon neulasia…)

Tarkkasilmäinen ehkä huomasi, että pääoven ympäriltä puuttuu vielä listat. Nyt listat ovat viimein valmiit, joten enää pitäisi vain saada työmies noutamaan ja kiinnittämään ne :)

Tarkkasilmäinen ehkä huomasi, että pääoven ympäriltä puuttuu vielä listat. Nyt listat ovat viimein valmiit, joten enää pitäisi vain saada työmies noutamaan ja kiinnittämään ne :)

Olen pitänyt näistä Flosin IC lights -valaisimista aina. Jo ennen asunnon ostoa tiesin, että tulisin hankkimaan jonkun sarjan valaisimista. Alkujaan mietin roikkuvaa mallia ruokapöydän päälle, mutta hankittuamme varsin suuren pyöreän pöydän olisi valaisin jäänyt hieman liian pieneksi. Aika pian roikkuvat mallit löysivätkin täydellisen paikan eteisestämme.

Valaisimista on kahta kokoa ja meillä on eteisessä suuremmat (eli suspension 2). Huonekorkeutta kodissamme on hitusen alle 315 cm ja eteisessä on aika reilusti tilaa, ja silti valaisimien lasikuvut tuntuvat hivenen liian suurilta. Pienempi malli olisi kyllä ollut varmasti taas liian pieni, joten kahdesta vaihtoehdosta nämä olivat paremmat.

Valaisimista on olemassa myös metalliväriset ja mustat variaatiot. Meille en muita värejä edes harkinnut; jotenkin tuo messinki sopii täydellisesti tähän malliin. Malleja valaisimesta on myös siis useita; Instagram-tiliäni seuraavat ovatkin ehkä jo bonganneet myös seinälle kiinnitettävän IC lightsin :)

Kuvassa näkyvä toffeenvärinen takki on myös tämän talven hankintoja. Juuri täydellisen värinen ja mallinen pitkä takki löytyi Filippa K:lta. Btw, sitä näytti olevan vieläkin alessa, ainakin M-koossa! (Kannattaa ottaa aika reilu koko; itselläni L; tämän on tarkoituskin olla väljä.)

Kuvassa näkyvä toffeenvärinen takki on myös tämän talven hankintoja. Juuri täydellisen värinen ja mallinen pitkä takki löytyi Filippa K:lta. Btw, sitä näytti olevan vieläkin alessa, ainakin M-koossa! (Kannattaa ottaa aika reilu koko; itselläni L; tämän on tarkoituskin olla väljä.)

Valaisimen ainoa miinus on, että lasikuvun reikä on tehty sen verran pieneksi, ettei siitä saa sisään ns. normaalimallisia E27-lamppuja. Ja kapeammissa erikoislampuissa vaihtoehtoja on vain murto-osa. Ainakaan vielä emme ole onnistuneet löytämään 3000 kelvinin viileitä lamppuja erittäin korkealla valoteholla. Meillä valaisimia on kuitenkin kaksi vierekkäin, joten tehot riittävät mainiosti. Mutta tämä kannattaa tiedostaa, jos suunnittelette valaisinta ainoaksi valaisimeksi esim. ruokapöydän päälle.

Leppoisaa viikonloppua ja palataan ensi vuoden puolella!

Ultramoderni Nemo Lighting

20180923Coterie-03491.jpg

Toivottaasti sielläkin on ollut kiva viikonloppu! Täällä eilen järjestämäni dinneri meni oikein hyvin. Olin etukäteen suunnitellut, miten valitsisin jonkun maan teemaksi, ja miten huolella valitsisin reseptit, viinit jne. täydelliseksi paketiksi. Ihan ei mennyt suunnitelmien mukaan, vaan lauantai-aamuna matkalla kauppaan googlailin nopeasti reseptejä :)

Pelasin kiireen keskellä aika varman päälle; uunilohen kanssa ei voi epäonnistua. Pienen jännitysmomentin toivat foodie-kollegaltani saamat islantilaiset violetit perunat. Ilmeisesti ruoka oli ihan maistuvaa (myös perunat :)) ja tärkeintä oli nähdä tyttöjä pitkästä aikaa. Puolet meidän seurueesta jaksoi lähteä baariin asti muutamille drinksuille Groteskiin ja Teatteriin, mistä olen erittäin ylpeä. En edes muista koska oltaisiin käyty kolmisin ulkona; taitaa olla ennen W:n syntymää.

20180923Coterie-03496.jpg
20180923Coterie-03490-2.jpg

Jatketaan tänään lempiteemallani eli designvalaisimilla. Olette varmasti huomanneet, että olen heikkona moderneihin kiinnostaviin lamppuihin. Vannon sisustuksessa laadun nimeen, ja valaisimissa jos missä laatuun panostaminen on erityisen perusteltua. Ensinnäkin laadukas valaisin on lähes elinikäinen ystävä. Toisin kuin vaikka keittiön pöytä, valaisin ei juurikaan kulu. Toiseksi valolla on todella suuri merkitys tunnelman ja viihtyvyyden luojana. Ja ainakin meillä valolla on vaikutusta myös mielialaan; hyvin valaistu asunto toimii tehokkaana kaamosmasennuksen karkottajana talven pimeimpinä kuukausina. Ja kolmanneksi, näyttävät valaisimet toimivat sisustuksessa kirsikkana kakun päällä. Sinne tänne ripotellut pienemmän valaisimet tekevät asunnosta huolitellun ja sisustetun näköisen. (Meidän sisustuskuvat näyttävät osin siksi vielä mielestäni paljailta, ettei huoneissa ole vielä tarpeeksi valonlähteitä.)

Ihastuimme tähän Nemo Lighting:n valaisimeen kahlatessani varmasti tuhansia valaisimia läpi. Nemo Lighting on vuonna 1993 perusteettu italialainen yritys, joka keskittyy huippumoderneihin valaisimiin. Osa niistä lähentelee mielestäni jo taidetta! Muutamat heidän valaisimet ovat saavuttaneet jo ikonisen aseman, mm. tämä Crown major on suosittu modernisoitu versio kristallikruunusta. Suuremmalle yleisölle merkki on kuitenkin vielä aika vieras, joskin viime vuosina heidän valaisimia on silloin tällöin vilahdellut myös kotimaisissa sisustuslehdissä.


Kriteereinä ruokapöydän päälle tulevalle valaisimelle oli design, valon sävy ja ennen kaikkea valovoima. Designiltaan kauniita valaisemia on vaikka kuinka, mutta monistakaan ei lähde tarpeeksi valoa. Lisäksi halusimme mallin, joka suuntaisi osan valosta kattoon. Katon kautta laajalle alueelle epäsuorasti heijastuva valo toimii hyvänä yleisvalona.

Ellisse Doublessa kaikki kriteerit loksahtivat kohdilleen, ja tilasin sen kätevästi Finnish Design Shopin projektimyynnin kautta (kuten myös mm. ruokapöydän). Valaisimen moderni muotokieli puhutteli meitä molempia. Lisäksi siitä oli saatavana 3000 kelvinen versio. Ja valotehoa kahdessa led-rinkulassa  piisaa 9300 lumenin verran. Ja se on paljon. (Lumeneistan saa parhaan käsityksen vertailemalla eri valaisimia keskenään.)

20180923Coterie-03423.jpg
20180923Coterie-03427.jpg


Olisi ihana kuulla mitä pidätte! :)

Palataan luultavasti jo viikolla lauantai-illan kattaukseen! Eli kuulumisiin ja energistä viikkoa!