photographing

Kurkistus Matrin kuvauksiin

20190601Coterie_Matri_BehindTheScenes-07310.jpg

Apua, vieläkö jaksatte yhden makuuhuoneaiheisen postauksen? Lupaan, että kirjoittelen pian meidän keittiöstä sekä kylpyhuoneesta, jonne en ole blogissa teitä vielä johdattanutkaan. :)

Pääsin kurkistamaan tällä viikolla Matrin tuotekuvausten kulisseihin kotimme toimiessa helatorstaina kuvauslokaationa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun päästin ammattilaisen kuvaamaan tätä asuntoa ja ylipäätään ensimmäinen kerta, kun kodissamme tehtiin kunnon kuvaukset, joihin en itse osallistunut mitenkään. Oli todella mielenkiintoista seurata ammattilaisten työskentelyä ja saumatonta yhteistyötä. Visuaalisesta ilmeestä vastasi myös Marimekolle paljon stailaava Susanna Vento (Susannan esteettisen ja ajattelevan blogin löydät täältä) yhdessä Matrin Elli Lehnhoffin kanssa ja kameran takana hääri mm. Asunille kuvaava Unto Rautio. Eli melkoinen tiimi oli kasassa! Alla muutamia havaintoja ja kuvausniksejä näin sivustakatsojan vinkkelistä.

Susanna ja kauniit propsit.

Susanna ja kauniit propsit.

Less, but better. Jokaista kuvaa hinkattiin pitkään. Eri set-uppeja / sisustuksia rakennettiin päivän aikana kolme. Siinä missä itse olisin yrittänyt kuvata sänkyä jokaisesta mahdollisesta kuvakulmasta, oli sisustusstailistilla ja valokuvaajalla hyvin tarkka visio siitä, millaista kuvaa oltiin tekemään. Ja sitä yhtä kuvaa hiottiin pitkään vielä senkin jälkeen, kun amatöörin silmään kaikki näytti jo täydelliseltä :) Ensin stailauksen näkökulmasta ja lopulta kuvaajan perspektiivistä, kunnes jokainen valo ja varjo oli kohdillaan.

Kuvaa mahdollisimman kaukaa. Tyypillisesti tuotekuvaukset suoritetaan avarassa studiossa, jossa on reilusti tilaa pakittaa kameran kanssa. Vaikka huoneemme ovat verrattain suuria, tulee niissä yllättävän nopeasti rajat vastaan. Kuvasimme sekä meidän master bedroomissa että pikkumiehen huoneessa. Makuuhuoneen osalta kuvaaja keksi kiepauttaa sängyn vaatekaappien eteen (kaappien ovien raot photoshopataan pois lopullisista kuvista), jolloin hän sai lisätilaa voidessaan kuvata sänkyä vinottain eteisestä ison oviaukon läpi. Myös W:n huoneessa kuvatessa kuvasimme oviaukon läpi olohuoneen puolelta niin, että kauniit vanhat ovet jäivät tarkoituksella osittain kuviin näkyviin.

Huomatkaa ihana savesta tehty hands-kynttilä Artekin penkillä. <3

Huomatkaa ihana savesta tehty hands-kynttilä Artekin penkillä. <3

Auts, vähän olisi pitänyt oikoa objektiivin aiheuttamia vääristyksiä. Näkyy parhaiten - tai siis pahiten - kattolistoissa.

Auts, vähän olisi pitänyt oikoa objektiivin aiheuttamia vääristyksiä. Näkyy parhaiten - tai siis pahiten - kattolistoissa.

20190601Coterie_Matri_BehindTheScenes-07358.jpg
20190601Coterie_Matri_BehindTheScenes-07330.jpg

Panosta kunnon välineisiin. Unton kalustoa ihastellessa iski kyllä taas hirmuinen hinku päivittää omaakin välineistöä! Meidän Sonyn objektiivit ovat ihan ok:t (saivat myös Unton siunauksen), mutta itse kameran rungolla on jo sen verran ikää, ettei kuvankäsittelyohjelmat tue siihen ns. live view:ta, jolla saisin nappamaani kuvan automaattisesti PC:n/iPadin ruudulle katsottavaksi ja pikakäsiteltäväksi. Olen kyllä pystynyt kiertämään tämän käyttämällä kamerassa yleensä muistitikkua, jossa on wifi, ja joka lähettää kuvan pienellä viiveellä iPadille katsottavaksi… (Kiitokset Patrikille selvittelytyöstä ja ideoinnista!) Mutta olisi kiva tehdä prosessi vielä jouhevammaksi ja mahdollistaa myös kuvan (pika)editointi. Vasta screeniltä nimittäin näkee, mikä kuvassa tai stailauksessa on pielessä.

Lisäksi runkoa päivittämällä saisin videot next levelille… Lopussa on pariminuuttinen videokooste ensimmäisestä set-upista ja nauhoitteen laatu ei kyllä päätä huimaa… iPhonellakin tulisi varmasti skarpimpaa kuvaa, murr. Vaikka päivä oli kirkas, kadunpuolen huoneissa oli valoa rajallisesti, sillä talomme julkisivua maalataan parhaillaan ja koko kadunpuoli on huputettu. Kuvauksia ajatellen se ei ollut onneksi kuitenkaan ongelma, sillä auringonvalo suodatettiin joka tapauksesta. Joten siirrytäänpä tämän myötä vinkkiin neljä.

Sisäpihan puoli tulvi valoa! Huomaa upea sävy syksyllä myyntiin tulevassa Matrin päiväpeitteessä &lt;3

Sisäpihan puoli tulvi valoa! Huomaa upea sävy syksyllä myyntiin tulevassa Matrin päiväpeitteessä <3

Myös oljenvärinen sametti kuuluu Matrin syysuutuuksiin. En koskaan rohkenisi tilata näin värikästä vaihtoehtoa... mutta nyt kun näin sen meillä livenä, näytti väri todella upealta!

Myös oljenvärinen sametti kuuluu Matrin syysuutuuksiin. En koskaan rohkenisi tilata näin värikästä vaihtoehtoa... mutta nyt kun näin sen meillä livenä, näytti väri todella upealta!

20190601Coterie_Matri_BehindTheScenes-07405.jpg
Valaisin siimalla sivuun - kikka, jota itsekin hyödynnän välillä.

Valaisin siimalla sivuun - kikka, jota itsekin hyödynnän välillä.

20190601Coterie_Matri_BehindTheScenes-07392.jpg
Huomaa kirjojen päällä kaunis kivenlohkare.

Huomaa kirjojen päällä kaunis kivenlohkare.

20190601Coterie_Matri_BehindTheScenes-07436.jpg

Suodata auringonvalo. Niin ihanaa kun auringonvalo onkin, tekee se kuvaamisesta haastavaa. Riippuu tietysti mitä tunnelmaa ollaan hakemassa, mutta hyvin jyrkät valot ja varjot ovat harvoin kuvassa eduksi. Niinpä Untokin suodatti auringonvalon melkein kaikista kuvista pois. Yllä Susannan käsissä jälleen yksi härpäke, joka menee omalle hankintalistalleni.

 

Alla vielä lupaamani video. On kiva huomata, että videoiden leikkaaminen ja editointi alkaa jo sujua. Vielä kun saan kaluston kuntoon, on kivempi tehdä näitä. Lähden ensi viikonloppuna parin tyttökaverin kanssa Rivieralle, joten katsotaan, josko saisin uuden kameran jo sinne mukaan.

Kesäistä viikonalkua!

Miten alkuun salamalla kuvaamisessa?

20190119Coterie_Fimeko-06234.jpg

Hei ihanat! Tiedän että ruudun sillä puolen on monta innokasta kuvaajaa; monella teistä on blogi ja/tai upea sisustuspainotteinen Instagram-tili, joten ajattelin, että teitä voisi kiinnostaa kurkistaa myös vähän kuvausprosessin taakse..? Omien empiiristen havaintojeni ja kanssanne käymieni keskustelujen perusteella aika harva kuvaa salamalla, vaikka olisi kuvaillut jo pidemmän aikaakin. Itseänikin samalla kuvaaminen mietitytti pitkään. Miten siinä pääsisi alkuun? Miten suuria investointeja aloittaminen vaatisi? Ja ennen kaikkea, tulisiko lopputuloksesta tarpeeksi luonnollinen..?

Vaikka olin vuosia tuskaillut valon vähäisyyttä talvikuukausina, olin jotenkin aina sinnitellyt pimeimmän vuodenajan yli. Ja totta, sisustuskuvissa, joissa ei ole mitään liikettä, pääsee varsin pitkälle ihan vain valotusaikaa nostamalla ja hyvällä kuvankäsittelyllä. Mutta kyllä siinäkin rajat tulevat vastaan. Kauhuesimerkkinä voi kurkata vaikkapa tämän vanhan postauksen meidän edellisen kodin walk-in-closetista. (Katso etenkin loppupään kuvia, joissa vaatehuoneen kaikki valot ovat olleet sammutettuina.) Nämä kuvat on otettu marraskuun lopulla 2015 päivän valoisampana aikana, ja silti ne ovat todella rakeisia. Nykyisillä laatustandardeillani ne eivät päätyisi enää blogiin kohinasta johtuen.

Toinen syy salamavalon käyttöön on pakottava tarve lyhentää valotusaikaa, mikäli haluaa vangita kuvaan myös jotain liikkuvaa. Itselläni tämä konkretisoituu pikkumiestä kuvatessa. Meidän ikiliikkuja kun ei pysy juuri hetkeäkään pidempään paikallaan, joten valotusaikaa ei voi laittaa juuri sadasosasekuntia pidemmäksi. Järjestelmäkameran perusteet hallitsevat tietävät, että hämärän rajat tulevat tällöin aika pian vastaan ilman lisävalotusta…

20190119Coterie_Fimeko-06237.jpg
20190119Coterie_Fimeko-06241.jpg

Joten hyvä, nyt kun olen perustellut teille salamavalon tarpeellisuuden, pääsemme varsinaiseen asiaan. Eli mitä päästä salamalla kuvaamisen kanssa konkreettisesti alkuun? Itse osallistuin viime keväänä Riikka Kantinkosken valokuvaus-workshoppiin, jossa sain puolessa päivässä aiheeseen napakan intron sekä mahdollisuuden testailla salaman käyttöä erilaisin asetuksin. Se oli ensimmäinen kerta kun tutustuin ylipäänsä täysin manuaaliseen kuvauksen, jolloin kontrolloin puoliautomaattijärkkärissäni kaikkia valotukseen vaikuttavia asioita erikseen: aukon kokoa (F-arvo), valotusaikaa (eli kuinka kauan kameran kenno kerää valoa) ja ns. ISO-arvoa). (Tätä ennen olin antanut kameran laskea yleensä tarvittavan valotusajan.) Manuaalikuvaus avasi aivan uuden maailman ja nykyään käytän sitä kaikissa sisustuskuvissani; kuvaisinpa salamalla tai ilman. (Manuaalikuvaus on ensimmäinen perusta salaman käytölle, sillä automaattiasetuksella kamerahan ei pysty ennakoimaan, millaista lisävalotusta olet mahdollisesti suunnittelemassa salamalla.)

20190119Coterie_Fimeko-04697.jpg

Jälkikäteen arvioiden kuvausworkshop ei ole kyllä lainkaan välttämätön, vaikka siitä itse paljon pidinkin. Rohkeasti sielläkin vain kamera manuaaliasetukselle ja eri arvoja testailemaan! Manuaaliasetuksella kuvaukseen ei liity mitään mystiikkaa eikä se ole yhtään sen vaikeampaa.

Tiedustelin kurssilla Riikalta mitä salamavalomerkkiä hän suosittelisi ja mistä liikkeistä valoja kannattaisi kysellä. Lönnrötinkadulla sijaitseva Fimeko oli yksi hänen maitsimesta liikkestä, joten pian kurssin jälkeen soittelin sinne oppiakseni eri vaihtoehdoista lisää.

Kaikki ammattilaiset tuntuvat suosivan Profoton kalustoa, mutta pian opin, että olisi olemassa myös erinomainen yli puolta edullisempi vaihtoehto Godox. Se ei ole muotoilultaan yhtä virtaviivainen kuin Profoto, mutta teknisiltä ominaisuuksiltaan se ei häviä kuulemma yhtään. Minut tuntevat voivat arvat tuskailuni valintaa tehdessä. Tapana kun ei ole tinkiä laadusta, etenkään muotoilusta. Pakotin itsekin kuitenkin katsomaan valintaa järkiperusteisesti: valokuvauskalustobudjettini oli rajallinen ja harrastekuvaajana en takuulla huomaisi eroa ominaisuuksissa. Päätöstä helpotti myös mahdollisuus lainata salama Fimekolta koekäyttöön yhdeksi viikonlopuksi. Aivan loistava palvelu kaltaiselleni, jota mietitytti vielä tässäkin vaiheessa olisiko salamasta hyötyä.

20190119Coterie_Fimeko-04696.jpg

Ensimmäinen kuvausviikonloppu lähti tökkien liikkeelle. En meinannut päästä edes alkuun, sillä kameraan kiinni tuleva lähetin ei sopinut kameraani. Väliin tarvittiin pieni, mutta kriittinen lisämokkula, sillä Sonyn kamerani ei ole tyypillisimmästä päästä. Ei muuta kuin Malmille paikalliseen kameraliikkeeseen lähijunalla körötellen. Siihen paloi ne kolme tuntia, jotka pojat olivat salilla, mur.

Sunnuntaina pääsin jo tositoimiin. Softboxin (jonka kautta salamavalo ammutaan pehmeämmän lopputuloksen takaamiseksi) kasaamisen kanssa pähkäilin hetken, kunnes tajusin ottaa YouTuben kauniiseen käteen. Lähetin ja salamavalo oli kytketty samalla taajuudelle jo liikkeessä, joten ne eivät vaatineet muuta kuin on-asentoon kytkemistä. Ei muuta kuin eri valotusaikoja testaamaan!

 Vähän hakemista salaman käyttö oli, mutta aika pian löysin itselläni toimivan konseptin:

  • Kameran valotusaika edelleen pitkäksi ja salaman välähdysaika lyhyeksi. Jälkimmäisen on tarkoitus tuoda vain pientä lisäbuustia

  •   Salama kannattaa pyrkiä ohjaamaan sieltä suunnasta, mistä luonnonvalokin tulee. Muuten varjot alkavat mennä vinksin vonksin

  •   Salama kannattaa heijastaa esim. jonkun seinän kautta, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman pehmeä

  • Kannattaa kokeilla kameralla eri white balance -asetuksia. Riippuu kuvausajankohdasta (eli ulkoakin tulevan valon sävystä) ja salaman voimakkuudesta, mikä toimii parhaiten. Ja tietenkin täysin siitä lookista, jota olet hakemassa. Itselläni kuvissa korostuu valoisuus ja varsin kylmät sävyt

Tällä reseptillä olen saanut yhä luonnollisempia kuvia, joskin vielä toki paljon oppimista edessä… Ja esimerkiksi LumoKidsille hiljattain ottamistani kuvista ei olisi tullut mitään, jos ei olisi ollut salamaa tukena.

Vaikka tämä onkin yhteistyönä Fimekon kanssa tehty postaus (sain salamasta pienen alennuksen), voin käsi sydämellä suositella heitä myös harrastekuvaajan liikkeenä, sillä he jaksoivat neuvoa ja opastaa tippaakaan turhautumatta ja tuoda esiin seikkoja, joista en itse ollut edes tietoinen. Suurkiitokset etenkin tuossa white balancen eli valkotasapainon opastamisessa. Ennen en ollut koskenut tähän kamerassani lainkaan (punastuu), ja tuskailin ensin, kun salamalla otetuista kuvista tuli kellertäviä… Nyt ko. asetusten testailu kuuluu aina kuvausrutiineihini; myös ilman salamaa kuvatessa.

Eli rohkeasti vain sielläkin ammattilaisten kanssa jutustelemaan siitä, millaisia kuvia otatte ja millaista salamaa tai muuta kalustoa mahdollisesti tarvitsisitte! Ainoa miinus tulee liikkeen aukioloajoista (ma-pe klo 8-16), mutta keskustelut toisaalta hoituvat kyllä puhelimitsekin :)

Ohessa vielä listaus välineistä, jotka itse hankin. Eli kaikkiaan reilut 1200 euroa.

Godox Winstro AD600Pro salamavalo

Godox XPro radiolähetin (valitamaan kameran merkin mukaan)

Manfrotto 1004BAC Master valaisinjalusta (salamavalo on varsin painava, joten panosta hyvään jalustaan; itse otin alustan alle vielä pyörät)

Godox Umbrella Softbox with grid Octa 80cm

 

Leppoisaa viikonloppua! Niin ja jakakaahan, jos teillä on jotain hyviä vinkkejä salaman kanssa kuvaamiseen!

Fimekon tarvikkeista saatu pieni alennus bloginäkyvyyttä vastaan