Näin stailaus- ja kuvaustoimeksianto etenee – Case LumoKids

2018128Coterie-Lumokids_Taaperosanky-05656.jpg

Terveiset etelän lämmöstä! Tultiin piipahtamaan Teneriffalla tankkaamassa hieman aurinkoenergiaa; tekee kyllä hyvää kesken vuoden pimeimpänä aikana. Asteita on ollut joka päivä 22-23 ja aurinko on paistanut pienten harsopilvien takaa.

Minun ja Patrikin ajatus ideaalista lomasta on hyvin erilainen; itse en viihtyisi päivääkään uima-altaalla, kun taas Patrik voisi olla vaikka koko viikon paikoillaan; siemailla kahvia ja kuunnella The Economistia. W:n takia on toki joka tapauksessa hiljennettävä tahtia, sillä myös pikkumiehelle muutaman neliön lastenallas riittäisi paremmin kuin hyvin :) Joten loma on ollut rentoutumisen ohella myös hyvää sopeutumis- ja kompromissiharjoitusta allekirjoittaneelle, heh.

Palataan kuitenkin noin kuukausi ajassa taaksepäin eli LumoKidsille ottamiini kuviin. LumoKids on ihana pieni kotimainen brandi, joka on erikoistunut etenkin laadukkaisiin ja kekseliäisiin lastensänkyihin. Olen stailannut heille kerran aiemminkin kuvia yhteen ranskalaiseen lehteen, joten merkki oli entuudestaan tuttu.


Step 1: Asiakkaan toiveiden selkeyttäminen

Ihan ensimmäiseksi kävin LumoKidsin kotisivut ja olemassa olevan kuvamateriaalin jälleen läpi: Mitä arvoja yritys haluaa itsestään viestiä? Mikä on sen tyyli? Millä se erottuu kilpailijoistaan? Ja ennen kaikkea juttelin brandin takana olevan Sannan ja Tuomon kanssa kuvien käyttötarkoituksesta sekä heidän kasvusuunnitelmistaan. Sain kuulla, että kasvua haettaisiin etenkin kotimaan ulkopuolelta. Mainiota ajattelin, sillä kotimme mosaiikkiparketti ja korkeat jalkalistat eivät edusta aivan perinteistä suomalaiskotia. Tyylin toivottiin pysyvän edelleen Skandinaavisen selkeänä. Näillä spekseillä oli hyvä jatkaa.

Step 2: Referenssikuvien etsiminen

Seuraavaksi googlailin mahdollisia referenssikuvia. Ne olivat vielä hyvin kaukana varsinaisesta lopputuloksesta, mutta antoivat kuitenkin jo suuntaa selkeästä tyylistä ja mm. siitä miten ”busy” vs. väljä stailauksesta tulisi.

Step 3: Kollaasin rakentaminen

Jo referenssikuvia hakiessani olin kirjannut ylös esineitä, jotka voisivat toimia stailauksessa. Melkeinpä kaikki oli sellaisia, joihin olin törmännyt jo aiemminkin; useimpiin varmasti Instagramin ansiosta.

Ensin keräilin potentiaalisia propseja laajemmin; vähitellen niistä alkoi rajautua relevanteimmat valitun teeman mukaan. Pyörittelin ensin avaruusteemaa sekä dinosauruksia. Lopulta kuitenkin mereneläimet ja safari nousivat ykkösiksi. Ne tuntuivat sopivat LumoKidsin kestävään ideologiaan.

Kuvat lainattu valmistajien sivuilta.

Kuvat lainattu valmistajien sivuilta.

Alkuun puhuimme sekä pinkin että turkoosin sängynlaidan kuvaamisesta, joten aloin hahmotella klassisempaa tytön ja pojan huonetta. Lopulta jätimme värikkäät laidat kuvauksista pois; oli kiva päästä stailaamaan neutraali huone sukupuolta alleviivaamatta.

Tavoitteena oli luoda skandinaavisen selkeä lastenhuone, joka ei olisi kuitenkaan liian lapsellinen, vaan miellyttäisi myös vanhempien silmää. Modernia taidetta ja/tai mobile seinälle sekä jokin kaunis jalallinen valaisin oli ensimmäinen ajatukseni.

Ensimmäinen luonnos pojanhuoneen stailauksesta. Kuvat lainattu valmistajilta.

Ensimmäinen luonnos pojanhuoneen stailauksesta. Kuvat lainattu valmistajilta.

Valaisinta pohdin pitkään. Sen tuli olla selkeä, mieluusti pohjoismainen ja moderni. Ei liian tunnistettava eikä bling-bling. Jokin, joka nostaisi koko kuvan fiilistä.  Flosin messinkinen IC Lights sai mennä; aivan liian tunnistettava ja pröystäilevä. Viikon-parin asiaa pyöriteltyäni ja satoja vaihtoehtoja selailtuani muistin viime helmikuun Tukholman Design weekiltä yhdestä upeasta presentaatiosta ruotsalaisen Wästbergin Alman – siinä se oli!

Step 4: Tavaroiden hankinta

Hyväksytyttäni stailaussuunnitelman LumoKidsillä (ja oltuani myös itse siihen viimein tyytyväinen), alkoi tavaroiden hankinta. Tällä kertaa tähän vaiheeseen liittyi paljon säätöä. Onneksi Sanna oli aktiivisesti koko ajan mukana ja hoiti tästä suurimman osan. Minulle jäi vain Alman hankinta, sillä päätin pitää ko. valaisimen meillä pysyvästi.

Step 5: Stailaus, kuvaus ja editointi

Reilua kuukautta myöhemmin kaikki tavarat olivat kasassa ja saatoin aloittaa kuvien oton. Kuvaukset venyivät kaikkiaan kolmelle (vaiko peräti neljälle) eri viikonlopulle, sillä pystyin kuvaamaan vain muutaman tunnin kerrallaan päivän valoisampaan aikaan. Tämä rytmi sopi kyllä hyvin, jotta aikaa jäi viikonlopusta myös perheen kanssa oleiluun.

Mainitsin aiemmin, että stailasin LumoKidsille kuvia jo kerran aiemminkin. Silloin sain keskittyä tosiaan vain set-upin luomiseen ammattilaisen huolehtiessa täysin kuvauksesta. Nyt ehdotin kuitenkin, josko ainakin kokeilisin myös kuvata kaiken itse. Tällöin pystyisin täysin kontrolloimaan aikataulua ja ottamaan tarpeeksi aikaa myös stailaukselle. Valokuvaajan kellon raksuttaessa on jatkuva paine saada stailauksesta mahdollisimman nopeasti täydellinen.

Toisaalta sain myös huomata, että kuvaaminen oli etenkin vuoden pimeimpään aikaan varsin haastavaa. Ilman salamaa kuvaamisesta ei olisi tullut mitään. (Kirjoitan salaman käytöstä vielä myöhemmin lisää.) Toki olen kuvannut aiemminkin joulukuussa, joten olosuhteet eivät yllättäneet. Mutta huomasin stressaavani kuvaamisesta ihan eritavalla kuin ennen. Note to self: Pyri jatkossa välttämään kuvaustoimeksiantoja joulu- ja tammikuussa.

20181209Coterie-LumoKids_Parvisanky-05000-3.jpg
Oi, älkää katsoko tämän kuvan editointia; pitää vielä korjailla! 🙈 

Oi, älkää katsoko tämän kuvan editointia; pitää vielä korjailla! 🙈 

20181209Coterie-LumoKids_Parvisanky-05066.jpg
20181209Coterie-LumoKids_Poyta-05087.jpg
20181216Coterie_LumoKids-Kerrossanky-05104.jpg
20181209Coterie-LumoKids_Parvisanky-05033-2.jpg
20181217Coterie_LumoKids_Katossanky-05335.jpg
Ja tämä vaatii näköjään vielä värisävyjen viilausta...!  

Ja tämä vaatii näköjään vielä värisävyjen viilausta...!  

Lopputulos

Sekä asiakas että allekirjoittanut ovat lopputulokseen tyytyväisiä. Toki ammattikuvaaja olisi saanut kuvista varmasti vielä laadukkaampia ja pystyisi myös editoimaan kuvia ihan eri tavalla. (Kuvissa on edelleen pieniä värisävyeroja ja vääristymiä, joita yritän hinkata jahka LumoKids on tehnyt lopullisen valintansa esitteeseen menivistä top-kuvista.) Mutta ottaen huomioon budjetin rajallisuuden, uskon, että tämä oli paras vaihtoehto. LumoKids sai reilusti kuvamateriaalia sekä myös kuvien alkuperäiset raw-tiedostot, jolloin he voivat myös itse muokata niistä mieluisiaan versioita. (Ammattikuvaajat eivät yleensä luovuta alkuperäistiedostoja, sillä heillä on oma kädenjälkensä myös kuvien editointiin.)

Aikaa monivaiheiseen stailaukseen ja kuvaamiseen kyllä paloi… Mutta itselleni tämä on ennen kaikkea rakas harrastus, josta sattuu saamaan myös pienen korvauksen. Kovin montaa näin laajaa kuvausta ei vuoteen kyllä mahdu, sillä myöskään päivätyöni ei ole mikään kahdeksasta neljään vaihtoehto… Mutta toisaalta, kuvaisin joka tapauksessa blogiin, joten on kiva välillä haastaa itseään ihan kunnon toimeksiannoilla.

Olisi kiva kuulla mitä te pidätte! Ja mitä voisi mielestänne kehittää vielä jatkoon :)

Eteisen Flos IC Lights -valaisimet

2018128Coterie-Hallway-05742-2.jpg

Tervehdys! Toivottavasti teilläkin oli rauhallinen ja rentouttava joulu. Me halusimme ottaa kaiken irti uudesta kodistamme, joten kutsuimme sekä Patrikin vanhemmat että minun äitini tänne meille. Juhlimme joulua siis pienellä porukalla kaikkien sisarusten ollessa ulkomailla.

Lupasin aiemmin laittaa teille kuvia kuusestamme. Tilasin sen netistä, sillä halusin sen jo hyvissä ajoin ennen kuin joulukauppakuusi käynnistyi kadunvarsilla. Kotiimme toimitettu kuusi oli aivan valtava – joka suunnassa! Super tuuhea ja trimmattu jollain koneella ns. täydellisen malliseksi… Eli ei ihan sellainen minimalistinen harvaoksainen kuusi kuten olin alkujaan ajatellut, heh. Joten siirrytään tänään suoraan suosiolla eteisen valaisimiin. (Mainittakoon, että itse kuusikin sai jo lähtöpassit, sillä se tiputteli alusta alkaen todella paljon neulasia…)

Tarkkasilmäinen ehkä huomasi, että pääoven ympäriltä puuttuu vielä listat. Nyt listat ovat viimein valmiit, joten enää pitäisi vain saada työmies noutamaan ja kiinnittämään ne :)

Tarkkasilmäinen ehkä huomasi, että pääoven ympäriltä puuttuu vielä listat. Nyt listat ovat viimein valmiit, joten enää pitäisi vain saada työmies noutamaan ja kiinnittämään ne :)

Olen pitänyt näistä Flosin IC lights -valaisimista aina. Jo ennen asunnon ostoa tiesin, että tulisin hankkimaan jonkun sarjan valaisimista. Alkujaan mietin roikkuvaa mallia ruokapöydän päälle, mutta hankittuamme varsin suuren pyöreän pöydän olisi valaisin jäänyt hieman liian pieneksi. Aika pian roikkuvat mallit löysivätkin täydellisen paikan eteisestämme.

Valaisimista on kahta kokoa ja meillä on eteisessä suuremmat (eli suspension 2). Huonekorkeutta kodissamme on hitusen alle 315 cm ja eteisessä on aika reilusti tilaa, ja silti valaisimien lasikuvut tuntuvat hivenen liian suurilta. Pienempi malli olisi kyllä ollut varmasti taas liian pieni, joten kahdesta vaihtoehdosta nämä olivat paremmat.

Valaisimista on olemassa myös metalliväriset ja mustat variaatiot. Meille en muita värejä edes harkinnut; jotenkin tuo messinki sopii täydellisesti tähän malliin. Malleja valaisimesta on myös siis useita; Instagram-tiliäni seuraavat ovatkin ehkä jo bonganneet myös seinälle kiinnitettävän IC lightsin :)

Kuvassa näkyvä toffeenvärinen takki on myös tämän talven hankintoja. Juuri täydellisen värinen ja mallinen pitkä takki löytyi Filippa K:lta. Btw, sitä näytti olevan vieläkin alessa, ainakin M-koossa! (Kannattaa ottaa aika reilu koko; itselläni L; tämän on tarkoituskin olla väljä.)

Kuvassa näkyvä toffeenvärinen takki on myös tämän talven hankintoja. Juuri täydellisen värinen ja mallinen pitkä takki löytyi Filippa K:lta. Btw, sitä näytti olevan vieläkin alessa, ainakin M-koossa! (Kannattaa ottaa aika reilu koko; itselläni L; tämän on tarkoituskin olla väljä.)

Valaisimen ainoa miinus on, että lasikuvun reikä on tehty sen verran pieneksi, ettei siitä saa sisään ns. normaalimallisia E27-lamppuja. Ja kapeammissa erikoislampuissa vaihtoehtoja on vain murto-osa. Ainakaan vielä emme ole onnistuneet löytämään 3000 kelvinin viileitä lamppuja erittäin korkealla valoteholla. Meillä valaisimia on kuitenkin kaksi vierekkäin, joten tehot riittävät mainiosti. Mutta tämä kannattaa tiedostaa, jos suunnittelette valaisinta ainoaksi valaisimeksi esim. ruokapöydän päälle.

Leppoisaa viikonloppua ja palataan ensi vuoden puolella!

Hakolan sohvan jouluilme

20181222Coterie-05412-2.jpg

Huomenta! Joulukoristelut levittäytyivät viimein myös olohuoneen puolelle. I know, hirmuisen myöhään! Kaiken kiireen keskellä ei vain ollut tullut sellaista fiilistä aiemmin. Mutta nyt on kaunis valkoinen valotähti ikkunassa ja Marimekon punainen unikkokuosinen torkkupeitto kaivettu kaappien uumenista. Kyseinen viltti onkin ainoa joulunpunainen elementti meillä; paria punaista tyynyä yritin sohvalle asetella, mutta niin vain aina päädyn lopulta minimalistisempaan vaihtoehtoon :)

20181222Coterie-05417.jpg
20181222Coterie-05438.jpg

Mustalla marmoripöydällä oleva Ferm Livingin messinkinen kynttiläjalka vilahti jo edellisessä postauksessa, kun stailasin keittiön hyllystä jouluversion. Se näyttää kyllä niin hyvältä myös ilman kynttilää!

Huomasitteko, että yhdessä kuvassa alla pilkottaa jo meidän olohuoneen valaisin? Rajasin sen tarkoituksella pois, joten palataan siihen omana postauksenaan. Kuvia katsellessa tajusin myös, että se on vielä hivenen vinossa – kamera on kyllä niin armoton; vasta ruudulla lopullisesti näkee mikä toimii.

20181222Coterie-05415.jpg
20181222Coterie-05436.jpg
20181222Coterie-05398-3.jpg

Mitä teillä on tänään suunnitelmissa? Meillä pikkumies on kuumeessa ja flunssassa, joten päivä menee luultavasti sisätiloissa. Mutta jotenkin se ei tunnu nyt ollaankaan niin kurjalta; voidaan lukea pukin jo hieman ennakkoon tuomia (lasten)kirjoja sohvankulmassa lämpöisen viltin alla :)

Palailen vielä kuuseen, mutta hyvää joulua jo tässä vaiheessa! Ihanaa kun olette olleet mukana seuraamassa meidän uuden kodin valmistumista. <3