Unikkopussilakanat

20190117Coterie_Marimekko-06172.jpg

Iltaa! Olipa kiva istuutua togoon läppärin ja cokislasillisen kera ja tulla hetkesi kirjoittelemaan teille. Olen ollut sunnuntaista lähtien (eli nyt viisi päivää) kaksin W:n kanssa, sillä Patrik lähti hyvän ystävänsä häihin jenkkeihin. Matka Arizonaan on niin pitkä, ettei olisi ollut mitään järkeä lentää sinne vain viikonlopuksi, joten ei tarvinnut montaa kertaa väläyttää hänelle optiota pidemmästä poikienreissusta :) 

Tämä on ensimmäinen kerta, kun W on näin pitkään vain toisen vanhemman kanssa. Yllättävän helposti on kaikki mennyt, vaikka ollaan oltu samanaikaisesi vielä kipeinä. Allekirjoittanut on ollut jo vklopusta lähtien flunssassa ja eilisillasta alkaen myös W kuumeessa... Luksusta saada nyt hetki omaa aikaa pikkumiehen nukahdettua. Nostan kyllä todella hattua kaikille yksinhuoltajille, jotka pyörittävät perheensä arkea päivästä toiseen omillaan. Todellisia sankareita minun silmissä! Jo pelkkä lähikaupassa käynti olisi ihan erilainen ponnistus, jos ja kun pitäisi pukea aina lapsi (saati vielä useampi) talviromppeisiin...

20190117Coterie_Marimekko-06164.jpg
20190117Coterie_Marimekko-06176.jpg
20190117Coterie_Marimekko-06180.jpg
20190117Coterie_Marimekko-06185.jpg
20190117Coterie_Marimekko-06207.jpg
20190117Coterie_Marimekko-06224.jpg
20190117Coterie_Marimekko-06218.jpg

Sisustusasiaan. Muistatte ehkä lokakuisen postaukseni Marimekon syysuosikeista. Ihastelin jo silloin syksyn mallistossa ollutta upeaa vaaleansävyistä unikkoa, josta oli mallistossa ihanat pellavaiset petivaatteet. Jäin silloin harmittelemaan, kun hankin vain tyynyliinan ja sittemmin pussilakana myytiin verkosta loppuun. Onnistuin kuitenkin myöhemmin löytämään sen Mikonkadun myymälästä, ja olen ollut nyt niin iloinen tästä hankinnasta! Unikko on meille kuosina jo sen verran vahva, että yksi pussilakana + tyyny riittävät eli niiden parina käytän valkoisia yksivärisiä vastaavia.

(Tässä kohti on pakko mainita, että Marimekon verkkokaupasta pystyy katsomaan kunkin myymälän varastosaldot eli ei kannata lannistua, vaikka joku tuote olisi verkosta loppu. Huonot uutiset: huomasin juuri, että tuota tyynyliinaa on alessa eli tämä tarkoittanee, ettei ko. väritystä ole tulossa pysyvään mallistoon…)

20190117Coterie_Marimekko-06227.jpg

Nyt nukkumaan. Palataan luultavasti vielä viikonloppuna. Tsemppiä siellä muillekin pienille ja isommille potilaille <3 Hirmuisesti flunssapöpöjä nyt liikkeellä.

P.S. Kiinnostaisiko teitä kuulla uudenvuodenlupauksistani ja niiden edistymisestä..? Aihe herätti Instagramissa paljon keskustelua, joten lupasin harkita postaamista aiheesta myös tänne. Toinen lupaus liittyy itseni kuntoon laittamiseen ja toinen sisustukseen :)

Olohuoneen kattovalaisin

20190112Coterie-05775-2.jpg

 Terveiset jälleen kotisohvalta! Kotiuduttiin reissusta keskiviikkona lumiseen Helsinkiin.

Olette varmaan huomanneet intohimoni kauniisiin valaisimiin. Esittelyvuorossa tänään olohuoneen päävalaisin. Kaikista lampuistamme se tuntui aiheuttavan ehkä eniten pohdintaa. Unelmieni valaisin olisi Serge Mouillen kolmihaarainen kattovalaisin, mutta Patrik ei tullut (vielä) vakuuttuneeksi investoinnin järkevyydestä, heh. Ranskassa valmistettu valaisin maksaa nimittäin pienen omaisuuden; muodista kiinnostuneet ymmärtävät vertauksen vaikkapa klassiseen Kelly-laukkuun. Mutta valaisimet jos mitkä ovat liki elinikäisiä investointeja! Sähkötyöt voi aina tarvittaessa uusia ja muutoinhan ne eivät mitenkään kulu käytössä. Ja etenkin tämän kaltaiset ikiklassikot säilyttävät todella hyvin arvonsa. Sanoinkin jo Patrikille, että seuraavaa asuntoa ostaessa budjettiin pitää jo alusta alkaen sisällyttää yksi Serge Mouille :)  

Valintakriteerit valaisimelle oli jälleen kerran paitsi esteettisiä myös toiminnallisia. Toiveena oli mieluiten valaisin, jossa valo jakautuisi moneen suuntaan (myös ylöspäin), jotta se toimisi hyvänä yleisvalona. Ja että valoa irtoaisi valaisimesta tarpeeksi. Serge Moille -haaveesta luovuttuani hain modernia valaisinta, jossa olisi viitteitä klassiseen kattokruunuun.

Niin kuin montaa aiempaakin valaisinta etsiessäni, Archiproducts-sivusto toimi valtavana apuna. Sivustolle on listattu tuhansia design-valaisimia, joten tarjontaa pystyy kahlaamaan läpi tehokkaasti.


2018128Coterie-LivingroomSuspension-05771.jpg
2018128Coterie-LivingroomSuspension-05782.jpg

Lopulta meidän molempien silmää miellyttävä vaihtoehto löytyi kanadalaisen Lambert & Filsin valikoimasta. Dot Atomiumista on olemassa hieman eri kokovariaatioita sekä musta ja messinkinen vaihtoehto. Koko meillä määräytyi täysin sen mukaan mikä olisi vielä maksimikoko, johon Patrik ei kolauttaisi päätään valaisimen alta kävellessä. Väriä pähkäilin tovin; lopulta klassinen messinki vei voiton, sillä musta näytti vähän turhan teollisuushenkiseltä koukeroisen rosetin parina.

Olemme molemmat tyytyväisiä lopputulokseen. Minun mielestä valaisin on kyllä vielä hivenen vinossa (Patrikin mielestä ei; mitä mieltä te olette??), joten pitää vielä kertaalleen tutkia tätä. Ja bulbit tulee vielä uusia, sillä sen mukana tuli 2700 kelvinin valonlähteet, jotka ovat meidän makuun aivan turhan keltaiset. Ja pikkuisen jäi se Serge Mouille kaivelemaan, mutta on vain hyvä, että on vielä toteutumattomiakin sisustushaaveita! :)

Niin ja mainittakoon, että työnalla on postaus asuntomme maaleista sekä salamavalolla kuvaamisesta, eli saa mieluusti laittaa näihin liittyviä kysymyksiä tulemaan. Nyt, rentouttavaa talvista vkloppua!

Näin stailaus- ja kuvaustoimeksianto etenee – Case LumoKids

2018128Coterie-Lumokids_Taaperosanky-05656.jpg

Terveiset etelän lämmöstä! Tultiin piipahtamaan Teneriffalla tankkaamassa hieman aurinkoenergiaa; tekee kyllä hyvää kesken vuoden pimeimpänä aikana. Asteita on ollut joka päivä 22-23 ja aurinko on paistanut pienten harsopilvien takaa.

Minun ja Patrikin ajatus ideaalista lomasta on hyvin erilainen; itse en viihtyisi päivääkään uima-altaalla, kun taas Patrik voisi olla vaikka koko viikon paikoillaan; siemailla kahvia ja kuunnella The Economistia. W:n takia on toki joka tapauksessa hiljennettävä tahtia, sillä myös pikkumiehelle muutaman neliön lastenallas riittäisi paremmin kuin hyvin :) Joten loma on ollut rentoutumisen ohella myös hyvää sopeutumis- ja kompromissiharjoitusta allekirjoittaneelle, heh.

Palataan kuitenkin noin kuukausi ajassa taaksepäin eli LumoKidsille ottamiini kuviin. LumoKids on ihana pieni kotimainen brandi, joka on erikoistunut etenkin laadukkaisiin ja kekseliäisiin lastensänkyihin. Olen stailannut heille kerran aiemminkin kuvia yhteen ranskalaiseen lehteen, joten merkki oli entuudestaan tuttu.


Step 1: Asiakkaan toiveiden selkeyttäminen

Ihan ensimmäiseksi kävin LumoKidsin kotisivut ja olemassa olevan kuvamateriaalin jälleen läpi: Mitä arvoja yritys haluaa itsestään viestiä? Mikä on sen tyyli? Millä se erottuu kilpailijoistaan? Ja ennen kaikkea juttelin brandin takana olevan Sannan ja Tuomon kanssa kuvien käyttötarkoituksesta sekä heidän kasvusuunnitelmistaan. Sain kuulla, että kasvua haettaisiin etenkin kotimaan ulkopuolelta. Mainiota ajattelin, sillä kotimme mosaiikkiparketti ja korkeat jalkalistat eivät edusta aivan perinteistä suomalaiskotia. Tyylin toivottiin pysyvän edelleen Skandinaavisen selkeänä. Näillä spekseillä oli hyvä jatkaa.

Step 2: Referenssikuvien etsiminen

Seuraavaksi googlailin mahdollisia referenssikuvia. Ne olivat vielä hyvin kaukana varsinaisesta lopputuloksesta, mutta antoivat kuitenkin jo suuntaa selkeästä tyylistä ja mm. siitä miten ”busy” vs. väljä stailauksesta tulisi.

Step 3: Kollaasin rakentaminen

Jo referenssikuvia hakiessani olin kirjannut ylös esineitä, jotka voisivat toimia stailauksessa. Melkeinpä kaikki oli sellaisia, joihin olin törmännyt jo aiemminkin; useimpiin varmasti Instagramin ansiosta.

Ensin keräilin potentiaalisia propseja laajemmin; vähitellen niistä alkoi rajautua relevanteimmat valitun teeman mukaan. Pyörittelin ensin avaruusteemaa sekä dinosauruksia. Lopulta kuitenkin mereneläimet ja safari nousivat ykkösiksi. Ne tuntuivat sopivat LumoKidsin kestävään ideologiaan.

Kuvat lainattu valmistajien sivuilta.

Kuvat lainattu valmistajien sivuilta.

Alkuun puhuimme sekä pinkin että turkoosin sängynlaidan kuvaamisesta, joten aloin hahmotella klassisempaa tytön ja pojan huonetta. Lopulta jätimme värikkäät laidat kuvauksista pois; oli kiva päästä stailaamaan neutraali huone sukupuolta alleviivaamatta.

Tavoitteena oli luoda skandinaavisen selkeä lastenhuone, joka ei olisi kuitenkaan liian lapsellinen, vaan miellyttäisi myös vanhempien silmää. Modernia taidetta ja/tai mobile seinälle sekä jokin kaunis jalallinen valaisin oli ensimmäinen ajatukseni.

Ensimmäinen luonnos pojanhuoneen stailauksesta. Kuvat lainattu valmistajilta.

Ensimmäinen luonnos pojanhuoneen stailauksesta. Kuvat lainattu valmistajilta.

Valaisinta pohdin pitkään. Sen tuli olla selkeä, mieluusti pohjoismainen ja moderni. Ei liian tunnistettava eikä bling-bling. Jokin, joka nostaisi koko kuvan fiilistä.  Flosin messinkinen IC Lights sai mennä; aivan liian tunnistettava ja pröystäilevä. Viikon-parin asiaa pyöriteltyäni ja satoja vaihtoehtoja selailtuani muistin viime helmikuun Tukholman Design weekiltä yhdestä upeasta presentaatiosta ruotsalaisen Wästbergin Alman – siinä se oli!

Step 4: Tavaroiden hankinta

Hyväksytyttäni stailaussuunnitelman LumoKidsillä (ja oltuani myös itse siihen viimein tyytyväinen), alkoi tavaroiden hankinta. Tällä kertaa tähän vaiheeseen liittyi paljon säätöä. Onneksi Sanna oli aktiivisesti koko ajan mukana ja hoiti tästä suurimman osan. Minulle jäi vain Alman hankinta, sillä päätin pitää ko. valaisimen meillä pysyvästi.

Step 5: Stailaus, kuvaus ja editointi

Reilua kuukautta myöhemmin kaikki tavarat olivat kasassa ja saatoin aloittaa kuvien oton. Kuvaukset venyivät kaikkiaan kolmelle (vaiko peräti neljälle) eri viikonlopulle, sillä pystyin kuvaamaan vain muutaman tunnin kerrallaan päivän valoisampaan aikaan. Tämä rytmi sopi kyllä hyvin, jotta aikaa jäi viikonlopusta myös perheen kanssa oleiluun.

Mainitsin aiemmin, että stailasin LumoKidsille kuvia jo kerran aiemminkin. Silloin sain keskittyä tosiaan vain set-upin luomiseen ammattilaisen huolehtiessa täysin kuvauksesta. Nyt ehdotin kuitenkin, josko ainakin kokeilisin myös kuvata kaiken itse. Tällöin pystyisin täysin kontrolloimaan aikataulua ja ottamaan tarpeeksi aikaa myös stailaukselle. Valokuvaajan kellon raksuttaessa on jatkuva paine saada stailauksesta mahdollisimman nopeasti täydellinen.

Toisaalta sain myös huomata, että kuvaaminen oli etenkin vuoden pimeimpään aikaan varsin haastavaa. Ilman salamaa kuvaamisesta ei olisi tullut mitään. (Kirjoitan salaman käytöstä vielä myöhemmin lisää.) Toki olen kuvannut aiemminkin joulukuussa, joten olosuhteet eivät yllättäneet. Mutta huomasin stressaavani kuvaamisesta ihan eritavalla kuin ennen. Note to self: Pyri jatkossa välttämään kuvaustoimeksiantoja joulu- ja tammikuussa.

20181209Coterie-LumoKids_Parvisanky-05000-3.jpg
Oi, älkää katsoko tämän kuvan editointia; pitää vielä korjailla! 🙈 

Oi, älkää katsoko tämän kuvan editointia; pitää vielä korjailla! 🙈 

20181209Coterie-LumoKids_Parvisanky-05066.jpg
20181209Coterie-LumoKids_Poyta-05087.jpg
20181216Coterie_LumoKids-Kerrossanky-05104.jpg
20181209Coterie-LumoKids_Parvisanky-05033-2.jpg
20181217Coterie_LumoKids_Katossanky-05335.jpg
Ja tämä vaatii näköjään vielä värisävyjen viilausta...!  

Ja tämä vaatii näköjään vielä värisävyjen viilausta...!  

Lopputulos

Sekä asiakas että allekirjoittanut ovat lopputulokseen tyytyväisiä. Toki ammattikuvaaja olisi saanut kuvista varmasti vielä laadukkaampia ja pystyisi myös editoimaan kuvia ihan eri tavalla. (Kuvissa on edelleen pieniä värisävyeroja ja vääristymiä, joita yritän hinkata jahka LumoKids on tehnyt lopullisen valintansa esitteeseen menivistä top-kuvista.) Mutta ottaen huomioon budjetin rajallisuuden, uskon, että tämä oli paras vaihtoehto. LumoKids sai reilusti kuvamateriaalia sekä myös kuvien alkuperäiset raw-tiedostot, jolloin he voivat myös itse muokata niistä mieluisiaan versioita. (Ammattikuvaajat eivät yleensä luovuta alkuperäistiedostoja, sillä heillä on oma kädenjälkensä myös kuvien editointiin.)

Aikaa monivaiheiseen stailaukseen ja kuvaamiseen kyllä paloi… Mutta itselleni tämä on ennen kaikkea rakas harrastus, josta sattuu saamaan myös pienen korvauksen. Kovin montaa näin laajaa kuvausta ei vuoteen kyllä mahdu, sillä myöskään päivätyöni ei ole mikään kahdeksasta neljään vaihtoehto… Mutta toisaalta, kuvaisin joka tapauksessa blogiin, joten on kiva välillä haastaa itseään ihan kunnon toimeksiannoilla.

Olisi kiva kuulla mitä te pidätte! Ja mitä voisi mielestänne kehittää vielä jatkoon :)