5 loving ways to take care of your pregnant wife

Katriina oli meillä sunnuntaina kuvaamassa, ja voi jukra, kuvaukset onnistuivat mielestäni superhyvin! Olen niin iloinen, että saimme ikuistettua meidät yhteiskuviin vielä ennen pienokaisen syntymää. <3 Alkoikin olla viimeiset hetket vauvavatsakuvauksille; viikkoja on näissä fotoissa koossa tarkalleen 39 eli viimeisiä viedään!

Viikon Kids-postauksen teemana on tällä kertaa puolison tuki raskauden aikana. Tuskin osaan sanoin ilmaista, miten hurjan tärkeää Patrikin tiivis läsnäolo ja tuki raskaudessa on ollut. Yritän nyt kuitenkin tuoda esiin muutamia konkreettisia juttua, miten tuleva isä voi olla luontevasti mukana ja mitä itse olen arvostanut.

1. Be present – both physically at the medical check-ups but especially mentally

Patrik on ollut läsnä jok’ikisella neuvola- ja lääkärivisiitillä. Tätä tuntuu kummalta edes korostaa, sillä niin itsestään selvää se on meille molemmille ollut. Hetket, jolloin olemme saaneet kuulla pienokaisen sydänääniä tai nähdä pikkuisen liikkeet ultraäänessä, ovat olleet yhdeksänkuukautisen matkan kohokohtia, joita kumpikaan ei ole halunnut missata.

2. Share your thoughts with your spouse about becoming a parent

Tärkeitä ovat olleet myös jokailtaiset keskustelumme ennen nukkumaanmenoa. Yhdeksän kuukautta tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden työstää omaa vanhemmuuttaan ja ajatuksiaan. Kyllä luonto on järjestänyt fiksusti suodessaan meille aikaa kasvaa ajatukseen siitä, mitä kolmannen perheenjäsenen tuleminen oikeastaan tarkoittaa. 
Olemme harvinaisen yksimielisiä kaikesta pienokaisen kasvatukseen liittyvästä. Ainoastaan kirkkoon kastaminen – tai tässä tapauksessa kastamatta jättäminen – on aiheuttanut meillä keskustelua; siitä mahdollisesti oma postauksensa joskus.

3. Help with daily routines, e.g. cook for your significant other and the little one

Patrikista on ollut korvaamaton apu myös ruokahuollossa. Ennen raskauttani se olin useimmiten minä, joka kokkasi meille jotain yksinkertaista. Nyt roolit ovat kääntyneet toisinpäin. Patrik on ollut meistä se, joka on pähkäillyt ihanteellista raskausajan ruokavaliota vieläkin enemmän, joten tuntui luontevalta, että hän myös on tukenut sen toteutusta konkreettisesti. Lisäksi olin raskauden alkuaikoina todella väsynyt, joten ilman käytännönapua en olisi jaksanut pitää järkevästä ruokavaliosta yhtä hyvin kiinni, jos vastuu olisi jäänyt vain minulle.

4. Tell your wife how beautiful she looks – everyday!

Patrikilla on ollut äärettömän suuri rooli myös raskauden kehoon tuomien muutosten hyväksymisessä. Mitä pidemmälle raskaus on edennyt, sitä paremmin olen hyväksynyt sen tuomat muutokset kropassani. En silti kiellä, etteikö välillä olisi ollut päiviä, jolloin olen tuskastellut peilin edessä valasmaista olomuotoani. Tai sitä, että paino alkaa tätä nykyä numerolla kahdeksan. Vaikeimmalta tuntui aikaväli noin 5. ja 7. raskauskuukauden välillä, kun ylimääräistä painoa oli selvästi jo tullut, mutta vauvavatsa oli kuitenkin vielä niin pieni, ettei ulkopuolinen sitä sellaiseksi vaatteiden alta tunnistanut.

Jok’ikinen päivä puolisoni on kertonut minulle miten ”kauniilta näytän” ja ”miten ihana vatsani on”. Patrikin mukaan tätä ei kuulemma tarvitse erikseen muistaa – ”riittää että avaa suunsa ja sanoo mitä ajattelee”. <3
Mainittakoon että toistemme kehuminen, kauniiden asioiden sekä tunteidemme pukeminen sanoiksi on todella tärkeä osa suhdettamme. Voi kuulostaa imelältä, mutta lämpimästi suosittelemme sitä kaikille pareille. Kauniista sanoista tulee hyvä mieli – sekä saajalleen että antajalleen – ja niistä leviää positiivista fiilistä koko suhteeseen ja muillekin elämän osa-alueille.

5. Talk and sing to your little one

Viimeisenä asiana nostaisin esiin joka-iltaiset juttuhetkemme pikkuisen kanssa. Patrik on myös laulanut pikkuiselle tutun iltalaulun jo useamman kuukauden ajan. Aloitimme tradition raskauden puolivälin tienoilla luettuamme, että vähitellen pikkuinen alkaa kuulla ja tiedostaa ympärillään olevaa maailmaa. Juttuhetki on tärkeä paitsi meille, toivottavasti myös pikkuiselle. Todella usein hän alkaakin liikkua viimeistään laulun aikana ja kommunikoi kanssamme ilahtunein potkuin. Tuntuu liikuttavalta, että meillä on pikkuiseen side jo ennen syntymää. <3 Lukemani mukaan kohdussa tutuksi tullut laulu myös rauhoittaa pientä hänen synnyttyään. Etenkin stressaavan synnytyksen jälkeen tuntuu hienolta ajatukselta, että tuttu laulu voi tuoda turvaa.

Lopuksi vielä hurjasti kiitoksia mestarikuvaajalle Katriinalle näistä ihanista muistoista! Sekä rakkaimmalleni, maailman parhaimmalle puolisolle kaikesta tuesta! <3

xxx, 
Riika, Patrik ja pikku-W

P.S. Lisää vauva-aiheisia-postauksia Kids-tagin alla.

I feel so lucky when Patrik has been such a great support and so actively involved during the whole pregnancy. <3 Above five key points on how Patrik has been involved in practice. Hope the Google translator works!