Interior trends 2016

Jälleen se hetki vuodesta, kun on aika kaivaa kristallipallot esiin ja yrittää ennustaa tulevaa. :) Sisustuspuolella trendit muuttuvat huomattavasti hitaammin kuin vaikkapa muodissa, joten trendejä voisikin olla mielekästä tarkastella esimerkiksi viiden vuoden sykleissä. Tarkkasilmäiset huomaavatkin, että moni alla listatuista trendeistä on tehnyt tuloaan jo tovin.

Vaikutteita olen imenyt etenkin kotimaisista ja ruotsalaisista sisustuslehdistä ja -blogeista sekä Pinterestistä ja Instagramista. Mikäli kaipaatte lisälukemista aiheesta, erinomaiset listaukset löytyvät mm. Ruotsin Elle Decorationilta ja lempilehtiini kuuluvalta Residenceltä
Kaikki kuvat alla Pinterestistä.

1. Käsityöläisyys / Craftsmanship and DIY

Käsityöläisyys ja do-it-yourself tulevat vahvistumaan entisestään. Kansalaisopistojen ja työväenopistojen kurssit täyttyvät pikavauhtia keramiikanharrastajista ja omakutoisesta matosta haaveilevista. Tyynyt brodeerataan ja ristipistellään käsin – mieluiten itse. Omatekoiset himmelit ja muut olkikoristeet valtaavat talon loppuvuodesta, ja ryijyt palaavat seinille vuosikymmenten jälkeen. Kaikki seinäkoristeet ja seinälle kiinnitettävät taidekäsityöt ovat erityisen vahvasti tässä ajassa kiinni. Keramiikka on rosoista ja siinä saa näkyä käsintekemisen vahva leima. (Lue aiempi keramiikkapostaukseni täältä.) Tuotteet hankitaan mieluiten suoraan käsityöläisiltä ja taitelijoilta, jolloin niiden alkuperästä saadaan täysi varmuus.

Käsityöläisyystrendi kulkee käsi kädessä persoonallisuustrendin kanssa. Ja mikäs sen parempi tapa tuoda omaa persoonaa ja kädenjälkeä esiin, kuin konkreettisesti valmistaa esineet itse.

In: Keramiikka, seinäkoristeet ja -vaatteet, käsityöt. Persoonallisuus, oma kädenjälki, pientuotanto 
Out: Kliseiset sisustuselementit kuten Hay:n puukädet

Pic 1 Wall deco by Riikka Kantinkoski / Pic 2

2. Tummuvat seinät / Darker walls

Tummat, mieluiten kokonaan samalla värillä maalatut huoneet ovat olleet vahvasti esillä jo syksystä lähtien ulkomaisissa blogeissa, ja uskon trendin rautautuvan vähitellen myös Suomeen. Rohkeimmat maalaavat myös listat ja ovet sävysävyyn kauniisti murretuilla sävyillä. Siniset seinät tuntuvat olevan ruotsalaisbloggareiden kodeissa enemmän jo sääntö kuin poikkeus.

Sisustusstylistiduon Kråkvikin ja D’Orazion koti on tämän trendin malliesimerkki: Seinät, korkeat jalkalistat ja massiiviovet on kaikki maalattu ”ton i ton” (kuva 4). Myös ruotsalainen huippustylisti Lotta Agaton on maalannut aiemmin valkoisena hohtaneen asuntonsa kauttaaltaan vahvoin värein (kuva 6).

In: Harmaa, sininen, tummat mausteiset sävyt. Monotoninen, harmoninen sävymaailma 
Out: Kirkkaat sävyt ja yksittäiset tehoseinät. Valkoisuus ja musta-valkoinen monochrome-väritys

Pic 3 A perfect bedroom! / Pic 4 Home of interior slylist duo: Kråkvik & D’Orazio / Pic 5 Dark bathroom styled by Lotta Agaton - Pay attention also to the floor tiles and antique cart / Pic 6 Home of “the” interior stylist Lotta Agaton

3. Kodikkaat keittiöt / Cozy kitchens

Tummuva väritys yletty keittiöön saakka, joskin hieman hillitympänä. Tyylillisesti keittiöt menevät pikemminkin vanhahtavampaan, kuin modernimpaan suuntaan. Pinnat ovat mattaisia ja pitkään hallinneisiin täysin tasapintaisiin kaapistoihin ilmestyy vähitellen syvennyksiä / urituksia (kts. kuva 8). Vetimissä nähdään innovatiivisia ratkaisuja ja materiaaleja; esimerkiksi nahkaa.

In: Mattapinnat, luonnonmateriaalit tasossa ja takaseinässä, nahkaiset vetimet, pyöreät ruokapöydät, mustat aterimet 
Out: Korkeakiiltävät valkoiset, täysin sileät kliiniset kaapistot

Pic 7 See leather details! / Pic 8 See decor on lower doors / Pic 9 / Pic 10 and Pic 11 – A perfect combination of blue, leather and marble

4. Day beds

Day bedit rantautuivat vahvasti jo viime vuonna, ja uskon niiden pysyvän myös tämän vuoden ”trendihuonekaluna”. Voi kunpa olisi tilaa day bedille, jolla voisi viettää tunnin jos toisenkin hyvää kirjaa lukien!

Pic 13 – See also very trendy gymnastics rings on the front / Pic 14 Sinnerlig day bed from IKEA / Pic 15

5. Näyttävät lattiat ja kalanruoto / Grand floors and herringbone

Puunsävyt lattiamateriaaleissa tummuvat myös. En usko (vielä) kymmenisen vuotta sitten pinnalla olleiden erittäin tummien wenge-henkisten lattioiden paluuseen, mutta erittäin vaaleista puu- ja parkettisävyistä mennään muutaman asteen luonnollisempaan suuntaan. Öljytty, tummahko tamminen kalanruotolattia on kauneinta mitä tiedän! Kalanruodon rinnalle nousee muitakin kauniita koristeellisia ladontoja. Näyttävät laatoitukset tekevät myös tuloaan.

Pic 16  – Smart combination of wood and marble /  Pic 17  /  Pic 18  /  Pic 19  /  Pic 20  - Love the view through the rooms /  Pic 21

Pic 16 – Smart combination of wood and marble / Pic 17 / Pic 18 / Pic 19 / Pic 20 - Love the view through the rooms / Pic 21

Kalanruoto nousee myös muille kodin pinnoille. Etenkin kylpyhuoneiden seiniin, huonekaluihin, jne.

Pic 22 / Pic 23 / Pic 24

Korostettakon lopuksi, että orjallisesti sisustustrendejä ei kannata noudattaa, päinvastoin. Niistä voi imeä vaikutteita ja poimia omaan kotiin parhaiten sopivat. Tummansiniset seinät ja rustiikkinen tumma lattia eivät ole edukseen pienessä sinkkuyksiössä – etenkään näillä vähävaloisilla leveysasteilla. (Ja pidän meidänkin kotia vielä liian pienenä, jotta olisin lähtenyt tummentamaan seiniä.) Esimerkiksi käsityöläisyystrendi on sen sijaan helppo tuoda omaan kotiin pieninä lisähankintoina – ja vielä huokeina sellaisina, kun tekee esineet itse. :)

Monta trendiä jäi vielä mainitsematta… palataan niihin omina postauksinaan kevään mittaan!