Välittäjä vaiko itse myyden?

Tervehdys muutaman päivän hiljaiselon jälkeen! Paljon onkin ehtinyt tapahtua sitten viikonlopun. Myin alkuviikosta lähes vuosikymmenen palvelleen rakkaaksi käyneen avoautoni (fiilistelyä Instagram-tilillämme), ja myös asunnon suhteen olemme tehneet uusia päätöksiä.

Kerroin jo aiemmin, miten olimme valinneet asunnollemme ammattitaitoisen ja miellyttävän välittäjän. Asiaa vielä harkittuamme olemme sittenkin päättäneet myydä asunnon itse. Muutaman prosentin välityspalkkio tämän kokoluokan asunnosta on nimittäin p-a-l-j-o-n rahaa.

Meillä on hyviä kokemuksia itse asiassa molemmista vaihtoehdoista: myin ensimmäisen asuntoni muutama vuosi sitten onnistuneesti itse ja Patrik myi puolestaan poikamiesboksinsa välittäjän avustuksella jo ennen ensimmäistä virallista näyttöä. 
Näenkin, että molemmille vaihtoehdoille on paikkansa ja tilanteensa.

Asunnon myyminen itse on järkevä vaihtoehto silloin kun: 
* Olet valmis käyttämään myyntiprosessiin aikaa. Pystyt vastailemaan (puhelin)tiedusteluihin päiväsaikaankin ja sopimaan näyttöjä joustavasti. 
* Sinulla on selkeä, realistinen kuva asuntosi hinnasta. 
* Olet perillä taloyhtiön tilanteesta; ymmärrät mitä tuloslaskelma ja tase viestivät, ja pystyt vastaamaan mahdollisten ostajien niistä esittämiin kysymyksiin. 
* Pystyt tuottamaan myyntimateriaalit: myynti-ilmoituksen, laadukkaat valokuvat, myyntiesiteen jne.. (Tai toki nämä voi ostaa myös ulkopuoliselta erillispalveluna). 
* Koet myyntitilanteen luonnolliseksi, miellyttäväksi tapahtumaksi. 
* Tiedät miten myyntiprosessi hoidetaan. (Totta puhuen ihan hirmuisesti ei tarvitse edes tietää, sillä pankkisi kyllä avustaa papereissa.)

Jos taas jokin näistä seikoista aiheuttaa stressiä – et ehdi näyttämään asuntoa useita kertoja viikossa, taloyhtiön tilinpäätös aukeaa sinulle yhtä helposti kuin hieroglyfit, kynä ja kamera eivät pysy kädessä, stressaat jo etukäteen mahdollisten ostajien kohtaamista ja asunnon hintakin on hakusessa – on parempi jättää myynti ammattilaisten tehtäväksi.

Meillä on nyt erinomainen tilaisuus myydä asunto itse, sillä minulla on kohta viisi viikkoa joutilasta aikaa kun aloitan mammikseni (enää yhdeksän päivää töitä, jipii!). Lisäksi olemme seuranneet alueen hintakehitystä, tutkineet tilastot ja tehneet ”kilpailija-benchmarkkia” oikean hintatason määrittelemiseksi – ja toki jutelleet hintatasosta myös välittäjien kanssa. Olemme molemmat ekonomeja, joten tilinpäätöksen tulkinta ei tuota ongelmia. Eikä siitäkään ole haittaa, että olen työskennellyt myynnin ja markkinoinnin parissa.

Entä miten mahdolliset ostajat suhtautuvat omistajien myymiin kohteisiin? Tästä olisi hienoa kuulla teidän mielipiteitä! Itselleni se ei vaikuta ostohalukkuuteen mitenkään, ei heikentävästi eikä nostavasti. Asunto ratkaisee.

Juttelin aiheesta myös ystäväpariskunnan kanssa, joka myi aivan hiljattain kauniin city-kotinsa itse. He kertoivat, että useampi potentiaalinen ostaja oli kommentoinut, miten hienoa oli kun he osasivat vastata niin hyvin kaikkiin asuntoa koskeviin kysymyksiin. Ja näinhän se on - itse tuntee oman kotinsa historian sekä sen vahvuudet ja heikkoudet. Oikein odotan, että saadaan asunto myyntiin maaliskuun ensimmäisen viikon aikana!

Kuvituksena tänään hieman laajempia, pelkistettyjä kuvia, joita otimme myynti-ilmoitusta ajatellen. Huomiselle tytöt ovat järjestäneet baby showerit (i-ha-naa!), joten niiden valmisteluista jokunen kuva luvassa ensi viikolla. Palataan vielä kuitenkin viikonloppuna!

A loooong post today in Finnish about whether to sell an apartment by using a real estate agent or by yourself. Would be nice to hear how common this “self-selling” is in other countries! In Finland it is quite rare – although it’s not complicated at all, I think. The Central Federation of Finnish Real Estate Agencies estimates that 75–80% of apartments are sold via the agent.

So when to sell by yourself? When you have time, you have a good picture of the price level, you’re able to produce the sales materials and are familiar with the sales process itself – and enjoy (or at least do not dislike) selling itself. :)

We have experiences of both cases: I sold my previous apartment by myself and Patrik used an agent. And both went very well.

Hyvää viikonloppua jo hieman ennakkoon! / Have a wonderful weekend!