Pohdintoja pohjasta

Terveiset saaresta! Tultiin viikonlopuksi Patrikin vanhempien kesäpaikkaan; niin ihana kesäpäivä takana!

Instagramia seuraavat ovatkin jo huomanneet, että uuden kodin remontin suunnittelu on jo käynnistynyt, ja olen käynyt katsomassa mm. eri keittiövaihtoehtoja. Vaikka pääsemme asentamaan uutta keittiötä luultavasti vasta ensi vuoden puolella, teen kaikki suunnitelmat jo nyt etupainotteisesti, jotta osaan jakaa käytössä olevan remonttibudjetin optimaalisesti. Eli mitkä jutut ovat ne, joihin erityisesti panostamme, ja missä voisi olla hyvä pihistää. (En ole jälkimmäisessä yleensä kovin hyvä, mutta yritän haastaa itseäni tässä.)

Kokonaisvaltainen suunnittelu on edellytys myös sille, että kokonaisuudesta tulee eheä. Tai ainakin allekirjoittaneen on tiedettävä jo kylpyhuoneen valintoja tehdessä miltä keittiö tulee näyttämään (ja päinvastoin), sillä ”kaikki vaikuttaa kaikkeen”. Ja kaltaiselleni perfektionistille materiaalien valinta on melkoinen tetrisharjoitus! Ratkaisujen pitää saada kypsyä rauhassa.

Ihan ensimmäisenä tulisi päättää suuret linjat asunnon pohjasta. Asunto on remontoitu perusteellisesti ja laadukkaasti vuonna 2016, ja oikeasti sille ei tarvitsisi tehdä yhtään mitään. Mutta koska yhtiössä on syksyllä alkamassa putkiremontti, kylpyhuoneet menisivät joka tapauksessa uusiksi. Joten nyt on erinomainen tilaisuus miettiä niiden laajennusta.

Pohjapiirrustus_alkuperainen.jpg

Yllä asunnon nykyinen (suuntaa antava) pohjakuva (en nyt millään malta odottaa jutun julkaisun kanssa, joten mennään nyt vähän karusti tällä askeettisella pohjakuvalla). Parasta asunnossa on sen avaruus. Tilaa on reilut 160 neliötä eli vaikka eroa on vain reilut 40 neliötä meidän entiseen kotiin verrattuna, tuntuu, että etenkin olohuone ja keittiö ovat vielä paljon tilavempia. Niitä yhdistää vanhat noin kolme metriä leveät puiset liukuovet, joten käytännössä olohuone ja keittiö liittyvät sulavasti yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi. Kiva kuitenkin, että ovet saa halutessaan myös kiinni.

Olohuoneen erkkeri on tietenkin upea yksityiskohta ja siitä avautuvat näkymät kauniit. Näen jo nyt sen edustalla pari kutsuvaa nojatuolia ja pienen pöydän kahvikupposelle.

Keittiö on suuri ja sen kaareva seinä tekee tilasta mielenkiintoisen. Tulemme asentamaan siihen jotkut huikeat uudet kaapistot ja tekemään keittiöstä koko asunnon sydämen. <3 Luultavasti pidämme keittiön nykyisen onnistuneen layoutin, joskin saatan hivenen kaventaa saareketta ja tuoda sitä 10-15 senttiä lähemmäs kaapistoja, jotta ruokapöydälle jää kunnolla tilaa. Näen tässä jo pyöreän tai ihanan ovaalinmallisen ruokapöydän.

Makuuhuoneita asunnossa on kolme eli edelleen yksi vähemmän, kuin olisimme toivoneet. Kovasti pohdimme ensin, josko olisimme jakaneet sisäpihanpuoleisen toisen makuuhuoneen kahtia (kuvassa vasen yläkulma). Siinä on alkujaan ollutkin kaksi erillistä huonetta – keittiö ja ns. piian huone. Asunnon edellinen omistaja oli tätä myös suunnitellut ja hänellä oli kuvatkin muutoksesta valmiina. Jaettuihin noin 9-neliöisiin huoneisiin mahtuisi kyllä sängyt ja koulupöydät, mutta ei hirveästi muuta… Joten nyt suunnitelma on, että emme jakaisi huoneita, vaan lapset saisivat omat tilavat huoneensa sisäpihan puolelta.

Tämä tarkoittaisi, että Patrikin työpiste laitettaisiin meidän master bedromin yhteyteen (kuvassa oikea yläkulma). Huone on suuri, joten tilan puolesta mahtuu kyllä. Mitä mieltä te olisitte tuon yhden makuuhuoneen jakamisesta? Miten muut kaksilapsiset perheet – riittääkö teille kolme makuuhuonetta vai haluaako yhä useampi nykyään erillisen työhuoneen?? Tämäkään koti ei tule olemaan ”loppusijoituskohteemme”, joten välistämättä miettii näitä myyntijuttujakin jo.

Kylpyhuoneita asunnossa on kolme – kaksi pientä ja yksi väljempi ammeellinen kylpyhuone keskellä asuntoa. Äitinä olen erityisen iloinen noista molempien sisäänkäyntien yhteydessä sijaitsevista miniwc:eistä! Lapset voi patistaa suoraan käsienpesulle sisään tultuamme.

Vaikka master bathroomiin mahtuu jo haaveilemamme amme, tulemme todennäköisesti laajentamaan sitä. Seiniä voi kaataa kaikkiin kolmeen suuntaan, joten vaihtoehtoja on paljon ja näen mielessäni jo upean spa-henkisen kylpyhuoneen!

Kartoitamme parhaillamme onnistuuko saunan rakentaminen eli löytyykö saunalle erillinen hormi poistoilmaa varten. Mainittakoon, että yhdestä HS:n jutusta kyllä luin, että saunan poistoilman voisi yhdistää muun kylpyhuoneen kanssa samaan poistoilmanvaihtoon?! Teknisen suunnittelun toteuttava firma ei kyllä proaktiivisesti tuonut tätä optiota meille esille... Olisi ihana kuulla, jos teillä on tästä lisätietoja / omia kokemuksia.

”Jos haluat saunan kerrostaloon, se kannattaa rakentaa samaan aikaan muun ison remontin, kuten putkiremontin yhteydessä. Kun löylyhuoneen suunnittelee kylpyhuoneen viereen, ilmanvaihto hoituu olemassa olevan poistoilmakanavan kautta. Tuloilmareitiksi riittää kylpyhuoneen oven alle jäävä kynnysrako.” (HS 8.1.2017)

Tyytyväisimpiä asunnon pohjaan taitaa olla kuitenkin lapset. Huoneissa on paljon ovia joka suuntaan, joten asuntoa pääsee juoksemaan kivasti ristiin rastiin eri tiloja kiertäen. :)

 

Tulevissa postauksissa luvassa luultavasti kylpyhuoneinspiraatiota, eli pysykäähän kuulolla! Ja pliis, jättäkää alle teidän ideoita pohjasta! Etenkin tuohon jaettavaan makuuhuoneeseen ja kylpyhuoneen laajennukseen liittyen.