Kalkkimaali uusi ikivanha suosikki

Oletteko huomanneet, miten etenkin ruotsalaisissa ja tanskalaisissa sisustuskuvissa on alkanut näkyä ihania hieman utuisia seinäpintoja? Jos ette ole, niin voin luvata, että tämän kirjoituksen luettuanne huomaatte!

 Kyseessä on kalkkimaalilla aikaansaatu kauniin luonnollinen eläväinen maalipinta. Mistään uudesta tuttavuudesta ei ole kyse, sillä kalkkimaalia on käytetty sisustamisessa jo vuosituhansien ajan.

Itse ihastuin kalkkimaaleihin lopullisesti ruotsalaisen sisustusstylistin Caroline Sandstömin kodin ja etenkin tämän Instagram-postauksen myötä. Olin kuolannut näitä mystisiä seinäpintoja jo tovin ja pohtinut voisiko kalkkimaali istua myös modernin sisustuksen ja puitteiltaan vanhan asunnon pariksi. Carolinen asunnon nähtyäni ei jäänyt enää sijaa epäilykselle! Olohuoneen seinät ovat kerta kaikkiaan upeat ja kaikki palaset loksahtavat paikoilleen.

Seinän eläväinen pinta tulee esiin etenkin hämärässä. Lähde Pinterest. Alkujaan kuva lainattu täältä.

Vasemmanpuoleinen kuva yllä on lainattu Petra Tungårdenin kirjoituksesta, jossa hän piipahtaa parhaan ystävänsä kodissa. Oikeanpuoleinen taas tästä Seventeen doors -blogin kotivierailusta, joka on julkaistu muutama kuukausi aiemmin. Arvoitukseksi jää onko sama kalkkimaali seinissä jo tuolloinkin; näyttää niin paljon tasaisemmalta, vaaleammalta ja viileämmältä tuo sävy oikeanpuoleisessa kuvassa. Mutta valaistus ja kuvankäsittely vaikuttavat suuresti, joten mahdoton varmuudella sanoa. Mainittakoon vielä, että Caroline käyttää kalkkimaalia usein myös työssään set stylistina luodessaan upeita visuaalisia tiloja. Voitte kurkata hänen töitään täältä.


Kalkkimaalilla maalatusta pinnasta tulee liitumaisen matta ja kauniin eläväpintainen, ja johon pensselin vedot saavat jäädä näkyviin. Seinäpinnan elävyyteen vaikuttaa paitsi kalkin luonnollinen sävyvaihtelu myös maalaukseen valittu sivellin tai tela sekä tekijän ”kädenjälki”. Palaan aiheeseen jahka olen päässyt testaamaan maalia itse, mutta lukemani mukaan synteettisellä siveltimellä jäljestä tulee tasaisempaa ja luonnonharjaksisella rouheampaa. Kaikkein levollisimman lopputuloksen saa vaahtomuovisella tai lyhytkarvaisella telalla. Pitää vielä testailla, mutta luultavasti päädyn itse tuohon telaan, sillä haen vain kevyesti eläväistä maalipintaa.

Toinen kaunis koti, jossa pääsee ihastelemaan kalkkimaalia kuuluu valokuvaaja Oszlem Oezsoylle; hänen visuaalisen tilinsä löytää Instagramista nimellä mia_loves_things

Kalkkimaalin ominaisuuksiin kuuluu, että valmis pinta on erittäin mattainen ja täten kaikki rasva imeytyy seinään tehokkaasti. Belle Artin väki osasi onneksi vinkata, että huokoinen pinta voidaan kuitenkin suojata kosteutta ja kevyttä likaa vastaan suoja-aineella. Itse ajattelin testata suoja-ainetta ainakin eteisessämme, jossa seinät joutuvat kovemmalle koetukselle. Palataan tähänkin, kunhan olen päässyt tositoimiin.

Kalkkimaali on myös ekologinen vaihtoehto. Se on kestävä ja pitkäikäinen ja lähes täysin luonnonmateriaaleista valmistettu.  Kalkkimaali kestää hyvin kosteuden ja lämpötilan vaihteluita ja parantaa luonnollista hengittävyyttä eikä tarjoa kasvualustaa esimerkiksi homeelle tai bakteereille.

Kalkkimaali on myös helppo ja miellyttävä työstää – kerrankin ei tarvitse murehtia tuleeko kädenjäljestä miten tasaista ;) Lisäksi se kuivuu nopeasti ja maalit ovat lähes hajuttomia. Maalauksen jälkeen siveltimet ja telat voi pestä lämpimällä saippuavedellä – kätevää eikös!

Kolmas kalkkimaalissa kylpevä asunto on tukholmalaisen suunnittelutoimiston Perspective Studion käsialaa. Kuvat yllä ja alla lainattu täältä.

Itse aion maalata ainakin pääsisäänkäyntimme ja huoneiden keskelle jäävän aulatilan sekä olohuoneemme Belle Artin CeboArt Pintura kallimaalilla, jolla saa luonnollisen himmeän ja hienostuneesti elävän lopputuloksen. Olen jo saanut Belle Artilta laajan värikartan, jossa oli paljon ihania luonnollisia sävyjä! Posti toi hiljattain myös potentiaalisimmista sävyistä mallipalat sekä pikkupurkit, joilla olisi tarkoitus testata sävyjä seiniin vielä helmikuun aikana. I’ll keep you posted!

 

* Blogikirjoitus on toteutettu yhteistyössä Belle Arti Oy:n kanssa, joka maahantuo laadukkaita italialaisia pinnoitemateriaaleja. Lue lisää heidän kalkkimaaleista ja -pinnoista täältä.