Puhtaampaa sisäilmaa Velco-korvausilmaventtiileillä

Collaboration | Yhteistyössä Terveysilman kanssa

Blogia pidempään seuraavat saattavat muistaakin, että olen jo aiemminkin vinkannut teille näistä Velcon korvausilmaventtiileistä. Siinä missä edellisessä kodissamme upgreidasin ilmanvaihtoventtiilit remonttimme yhteydessä, oli tähän asuntoon asennettu Velcon venttiilit jo edellisen remontoijan toimesta. Lisäksi taloyhtiön kokonaisvaltaisen LVI-remontin yhteydessä päivitettiin ko. ilmanvaihtoventtiilit kaikkiin huoneistoihin, joten nyt tulee sitten puhtaampaa sisäilmaan koko taloon. :)

Lastenhuoneessa on melko kivasti säilytystilaa, joten esillä on tavaroita varsin harkitusti. Näytille on päässyt puiset hulahulavanteet (Ferm Livingiltä löytyy hyvin vastaava), Nordean vanha 2nd hand Karhu-säästölipas sekä hyllyllä vaihtuva kokoelma suosikkieläimiä, Wooden storyn ihana auto, Kristina Damin puinen rasia ja kirpputorilta löytyneitä pikkumuumeja. Seinällä esikoisen rakas maalaus, jossa on Kierrätyskeskuksesta löytyneet vanhat puukehykset. (Pakko vinkata, että Kierrätyskeskus on juurikin paras paikka etsiä liki ilmaisia upeasti patinoituneita kehyksiä!)

Etenkin näin kantakaupungissa asuessa puhdistava ilmanvaihtoventtiili on aivan ensiarvoisen tärkeää. Alla olevasta kuvasta näette miltä meidän lastenhuoneen venttiilin sisus näyttää vain puolen vuoden käytön jälkeen! Tuntuu hurjalta ajatella, että kaikki tämä moska olisi leijaillut huoneeseen, ellei venttiilin sisällä oleva pörröinen suodatin olisi sitonut ilman epäpuhtauksia itseensä. Sähköstaattisesti varattu suodatin vetää mikroskooppisetkin hiukkaset puoleensa kuin magneetti ja vangitsee ne suodattimen kuiturakenteeseen.

Vanhalle kerrostaloasunnolle tyypilliseen tapaan asunnon ilmanvaihto on painovoimainen, joten jokaisessa huoneessaamme on Velcon korvausilmaa puhdistava venttiili. Ne on asennettu vanhoihin alkuperäisiin läpivienteihin, joten itse asennus onnistuu pienellä vaivalla. Venttiilejä ei myöskään tarvitse säätään säätilan muuttuessa, sillä niiden sisäänrakennettu termostaatti säätää venttiilin avausta automaattisesti ulkolämpötilan mukaan – lämpimällä säällä suuremmalle, kylmällä pienemmälle – kätevää ja energiaa säästävää. Venttiileihin on saatavissa myös äänenvaimennusominaisuudet – tämäkin on todella tärkeää kaikille meille keskustassa asuville. Lue lisää aiheesta täältä.

HUOM: Suodatinta vaihtaessa pörröinen puoli tulee aina päällepäin.

Väriltään venttiili on puhtaanvalkoinen ja siihen on saatavissa sekä pyöreää että neliskulmaista kaulusta. Meillä vanhat luukut ovat olleet kulmikkaat, joten tuo kulmikas kaulus on ollut näihin helpoin vaihtoehto. Visuaalisesti suosisin kyllä pyöreää, joten tulen luultavasti työstämään tätä lastenhuoneen ilmanvaihtoaukkoa vielä hieman seinien maalauksen yhteydessä. Tällöin olisi tarkoitus myös samalla maalata nämä muoviset osat seinämaalilla. Keittiössä jo tätä kokeilin ja lopputuloksesta tuli upea. Palataan vielä siihen!

HUOM: Tärkeä lisäys: Eräs Fb-seuraajistani vinkkasi (kiitos!), että ilmanvaihtoasiat kuuluvat taloyhtiön vastuulle ja pikainen googlaus tosiaan vahvisti tämän. Lukemani mukaan jopa ilmeisesti suodattimien vaihto kuuluisi taloyhtiölle… Oikea tapa vaikuttaa asiaan kerrostaloasunnoissa olisi siis mitä ilmeisemmin taloyhtiön hallituksen kautta.

Pssst. Täältä voi käydä lukemassa aiemman kirjoitukseni aiheesta sekä kurkata samalla edelliseen kotiimme.