Tulevan asuntomme maalit

20180224Coterie_Paints--2.jpg

Aivan huikean upea sää tuolla ulkona! Piipahdimme juuri Nokkalan Majakalla kalakeittolounaalla (vink vink kaikki pääkaupunkiseutulaiset). Oli ihana istua panoraamaikkunoiden edessä ja ihastella Espoon talvista merimaisemaa ja lasten riemua jäällä.

Pikkumiehen nukkuessa tyytyväisenä päiväuniaan ajattelin kirjoitella teille tänään asuntoon tulevista maaleista. Kuulostaa ehkä hieman triviaalilta aiheelta, mutta uskokaa pois, olen selvitellyt näitä tunnin jos toisenkin. Tikkurilan maalilinja on ollut onneksi suureksi avuksi – kiitokset vielä tätäkin kautta. Ja sitten on tietysti vielä sävyjen (tai tässä tapauksessa peräti yhden sävyn, heh) valinta. Se vasta vaikeaa (ja samalla kivaa) on ollutkin!

20180224Coterie_Paints-.jpg

 

Seinämaalit

Pohjamaaliksi meille tulee kaikkialle Varma pohjamaali ja päälimaaliksi Luja 7 himmeä. Tikkurilan kuusiasteisella luokittelulla Luja 7 himmeä kuuluu toiseksi mattaisimpaan luokkaan. Edellisessä asunnossa kaikki seinämme oli maalattu Tikkurilan täysin mattapintaisella Harmonylla. Pinta oli kaunis, mutta äärettömän herkkä. Jos seinään roiskui jotain, sitä ei voinut yhtään pestä tai hangata. Ja jos vaikka kauppakassi kolhaisi hieman seinää, siitä jäi heti jälki. Samoin, jos seinään nojasi vähänkään rasvaisella kädellä. Joten nyt taaperon kanssa en halua toistaa samaa virhettä. Mietin pitkään olisiko pitänyt ottaa vielä asteen kiiltävämpi maali (ainakin W:n huoneeseen ja keittiöön), mutta Tikkurilalta vakuuttelivat, että myös Luja 7 himmeä kestää niin kosteutta, mekaanista rasitusta kuin pesuakin, joten sillä mennään.

Remonttiblogin kuvista olette jo nähneetkin, että meidän masterbedroomiin tulee yhdelle seinälle ns. upotetut kaapit, joiden ovien on tarkoitus sulautua täysin kaapistoa ympäröivään seinään. Joten sen huoneen seinät maalaamme Helmi 10% kalustemaalilla, joka vastaa Kitzenin maalin kiiltoastetta. Tavoitteena on saada mahdollisimman sileä jälki (sillä kaapinovet ruiskutetaan tehtaalla), joten seinien maalaus suoritetaan todennäköisesti mikrokuitutelalla.

Entäs sitten seinien sävymaailma? Eteiseen, keittiöön ja olohuoneeseen tulee kaikkialle seiniin sävyttämätön valkoinen eli kaikkein valkoisin sävy. Masterbedroomiin tulee Tikkurilan Deco grey -kartan sävy 1943 eli aivan vaalea harmaa, jossa on aavistus lämpöä mukana. Maalista käytetäänkin pinnalla ollutta termiä greige, joskin ainakin omaan silmään se näytti seinälläkin selvästi harmaalta.

Minulla on ollut alusta saakka visiona hyvin haalea harmaa. Välillä meinasin jo horjua, kun yksi arvostamani sisustussuunnittelijakin suositteli tummempaa harmaan sävyä, mutta nyt olen tyytyväinen, että uskallan luottaa omaan vaistooni.

Pyysin sisustussuunnittelijan käymään juurikin tämän harmaan sävyn takia, sillä koin sen valitsemisen todella vaikeaksi. Päätös on iso ja vaikeasti muutettavissa, sillä meidän kaikki Kitzenin kiintokalusteet tulevat sillä sävyllä. Valahtelisin, jos sanoisin että olen sävyn suhteen täysin varma ja tyyni. Mutta olen testannut monia eri sävyjä, ja mielestäni tämä oli paras. Ja katsokaa noita Maijun kuvia alla (hänen upea blogi löytyy täältä; kuvat Tikkurilan sivuilta)! Kyseiset kaapit on siis maalattu tuolla samalla sävyllä ja näyttävät mielettömän hyviltä!

Tikkurila_blog_Maiju_Saw_cabinet_grey.jpg
MaijuSaw_1943.jpg

Pikkumiehen huoneen sävy on vielä auki. Päätän sen lopullisesti vasta, kun olen nähnyt millainen meidän makuuhuoneesta tulee. Mutta mahdollisesti sinnekin siis samaa vaaleanharmaata tai hieman tummempaa harmaata. Tai valkoista.

Lisäys 4.5.2018 W:n huoneeseen tulee samaa harmaata sävyä 1943 sävyttämättömällä valkoisella laimennettuna. Sekoitussuhde tulee olemaan 1:1. Tavoitteena on siis sama sävy kuin master bedroomissa, mutta selvästi vielä vaaleampana. Yllätyin miten tummalta tuo 1943 näytti suurena pintana – ainakin meidän vitivalkoisia kattoja vasten. Tosin master bedroomin ikkunat on vielä peitetty muovilla, joten valoa tulee sisään niukemman puoleisesti. Joten uskon, että päivänvalossa lopputulos on hyvä!

Kattomaalit

Myös kattoon tulee pohjaksi Varma pohjamaali. Sen kaveriksi tulee valkoistakin valkoisempana hohtava Lumi ja jälleen sen kaikkein valkoisin sävyttämätön sävy. Kyseessä on erittäin vaativa (ja pahuksen arvokas) ammattilaiskäyttöön tarkoitettu maali – edellisessä kodissamme olohuone-keittiön katto maalattiin kolmesti, sillä siitä ei meinannut tulla millään tasaista. Mutta lopputulos oli upea. Maali heijastaa valoa voimakkaasti ja taikoo tilaan todella valoisan vaikutelman. (Mainittakoon, että seiniin en Lumea käyttäisi, sillä se on vieläkin herkempää kuin täysin mattainen Harmony, mutta katossa se on mitä parhain.)

Olen pyytänyt, että Lumi ruiskutettaisiin kattoon harsomaisen ohuina kerroksina. Etenkin kipsilistoissa kerrosten on oltava ohuita, jottei maali lähde valumaan.

Vaikka sekä seiniin että kattoon tulee sävyttämätön valkoinen sävy, niin maaleissa on todella suuri sävyero. Vasta Lumen rinnalla näkee, miten lämpimänvalkoiselta muut maalit näyttävät. Mutta katon kohdalla tämä onkin vain hyvä, sillä katon tulisi olla aina se valkoisin ja raikkain elementti.

20180224Coterie_Paints-08683.jpg

 

Smyygit ja pokat

Pohjamaaliksi ikkunoihin tulee Jehu ja päälimaaliksi puolihimmeä maalarin valkolakka. Ja jälleen kaikkein valkoisin sävyttämätön sävy. Perinteisesti smyygeissä on käytetty kiiltävää maalia, mutta en nyt uskalla sitä kuitenkaan ottaa meille, sillä en ole päässyt näkemään livenä miltä se näyttäisi. (Ja vaikka tekisimme nyt koemaalauksen, se ei kertoisi mitään, sillä kiilto kuulemma kehittyy maaliin vähitellen.)

Lisäys 4.5.2018 Onneksi emme ehtineet laittaa smyygeihin maalarin valkolakkaa. Kuulin juuri ennen h-hetkeä Tikkurilan maalilinjalta, että kaikki alkydimaalit kellastuvat ajan myötä. Olen todella allerginen keltaiseen taittuvalla valkoiselle, joten vaihtoonhan sen meni. Tilalle valittiin lopulta Helmen puolihimmeä kalustemaali.

Ensiksi mainasimme laittaa ikkunalaudan päälle vielä puolihimmeää Ässä parkettilakkaa, kunnes kuulin, että sekin tuo mukakaan keltaista pigmenttiä. Peukku jälleen alaspäin. Kiva kalustelakka ei kuulemma ole niin keltainen, mutta päätettiin nyt mennä toistaiseksi ilman lakkausta ja palata siihen sitten, jos tuntuu ettei maalipinta riitä kestämään kulutusta.

Hehkutin aiemmin Tikkurilan maalilinjaa ja olen edelleen super tyytyväinen neuvoihin, joita olemme saaneet. Mutta kovin proaktiivisesti he eivät kyllä näitä kellastumisasioita ole tuoneet esiin. Eli itse pitäisi älytä aina kysyä…

Patterit

Pattereihin laitamme varmuuden vuoksi Rosted ruosteenestopohjamaalin. Ja päälimaaliksi Helmi 10% kalustemaalin. Se on sopivan himmeä eikä kellastu. Ja yllätys yllätys, taas valkoisin sävyttämätön sävy. Tikkurilalla on valikoimissaan myös varsinaisia patterimaaleja, mutta niissä valmiiksi hieman sävyä mukana. Haluan, etteivät patterit pomppaa esiin tummempina, joten kalustemaali on meille paras vaihtoehto.

Master bedroomissa myös patteri tulee samalla harmaan sävyllä kuin seinät (eli 1943). Vähän vaikea vielä visioida miltä kaikki sitten lopulta näyttää… Pitkää peukkuja!

 

Aika karu tämä lähtötilanne

Aika karu tämä lähtötilanne

Tässä tärkeimmät. Lisäksi on vielä jalka- ja ovilistojen maalaus, ulko-ovien maalaus (sisäpuolelta), kylpyhuoneen katon maalaus, jne. Eli yllättävän paljon yksityiskohtia ja erityyppisiä maaleja saa yhteen kerrostaloasuntoonkin käytettyä :)

Sanokaahan jos jokin yllä kuulostaa teistä oudolta! Nyt on vielä aikaa muuttaa suunnitelmia. Toivoisin, että pääsisimme maalauspuuhiin parin viikon kuluttua.

Aurinkoista viikonloppua!