Kylpyhuoneremontti edessä? - Vinkkejä kaakeleiden valintaan

20180126Coterie-08499.jpg

Tänään kurkistetaan meidän laattavalintoihin, jotka löysimme Kaakelikeskuksen valikoimista*. Piipahdin heidän osastolla syksyn Habitaressa, ja sain heti monia hyödyllisiä vinkkejä laattapohdintoihini, joten oli luontevaa kääntyä heidän puoleensa h-hetken lähestyessä.

Alla ensin muutama huomio kylpyhuoneen kaakelivalintoja pohtivalle.  Valikoimaa laatoissa on todella paljon, joten keskityn etenkin ns. teknisiin ominaisuuksiin visuaalisuuden sijaan. Mainittakoon kuitenkin, että ihan ensimmäiseksi kannattaa kirkastaa itselleen mitä haluaa ja minkä tyylisiä kaakeleita on etsimässä. Minulla Pinterest toimi tässä parhaiten (bathroom-kansioni löytyy täältä).

Vain osa laatoista soveltuu myös lattiaan, sillä lattialaatan pinnalta vaaditaan erilaista kulutuskestoa, joten tarkista soveltuvuus myyjältä, ennen kuin ihastut johonkin. Toiseksi kylpyhuoneen lattialaatan valinnassa on huomioitava laatan liukkaus. Etenkin meillä pienen taaperon kanssa oli pakko miettiä jalan alle turvallinen vaihtoehto. Nyrkkisääntönä: Mitä suurempi laatta, sitä enemmän pinnassa on oltava jotain struktuuria / epätasaisuutta tuomassa kitkaa. Pieni laatta voi olla vaikka ihan kiiltäväkin, sillä saumaukset tuovat kokonaisuuteen epätasaisuutta.

Propsit: Puinen hammasharja nomess, harmaa harja Jorday (designed by HAY), kosmetiikka Aesop ja Grown Alchemist, hajuvesi Byredo ja pienet sakset HAY

Propsit: Puinen hammasharja nomess, harmaa harja Jorday (designed by HAY), kosmetiikka Aesop ja Grown Alchemist, hajuvesi Byredo ja pienet sakset HAY

Juttele laatoittajan kanssa ajoissa, millaisia kallistuksia lattia vaatii. Mitä pienempi kylpyhuone on ja mitä useampi lattiakaivo sinne tulee, sitä monimuotoisemmat kallistukset ovat ja sitä pienempää laattaa täytyy käyttää. Me päätimme laittaa turvallisuussyistä vielä toisen lattiakaivon käsienpesualtaan alle, joten viimeistään siinä vaiheessa saatoin sanoa hyvästit kauniille jättilaatoille.

Saumausaine tulee valita mahdollisimman lähelle laatan sävyä. Valkoisessa lattiassa suositellaan asteen tummempaa sen herkän likaantumisen takia. Liitoskohdissa käytettävä silikoni tulee valita samalta merkiltä saumausaineen kanssa, jotta niiden värit ovat identtiset. Molemmista Kaakelikeskus teki meille ystävällisesti ehdotuksen.

Etenkin mikäli päädyt käyttämään suurikokoista laattaa, suunnittele sen layout laatta laatalta. Tai toki voit antaa tehtävän myös laatoittajallesi, mutta silloin on tyytyminen hänen tekemiin ratkaisuihin. Moni remonttia teettävä ei tahdo ymmärtää, että kaikkien yksityiskohtien suunnittelu vie todella paljon aikaa, ja mielestäni ei ole edes reilua vaatia sitä laatoittajalta. Joten mikäli olet tarkka, tee suunnitelma itse. Mittaa tarkat mitat, huimioi sauman leveys (meille tulee 2 mm) ja piirrä jokainen seinä vaikka ruutupaperille.

Mitä suuremman laatan valitset, sitä huolellisemman pohjatyön se vaatii. Erityisiin jättilaattoihin tarvitaan yleensä niihin erikoistunut ammattilainen. Eli lisäkustannus ei siis synny pelkästään arvokkaasta laatasta, vaan vaativista pohjatöistä.

Laatan kiiltävyyttä pohtiessa on hyvä tiedostaa, että mattalaatoille on vaikeampi löytää niihin täydellisesti istuvia oheistuotteita. Valtaosa laattavalikoimasta on yhä kiiltävää, joten täten esim. kulmalistat, integroitavan wc:n painikkeet ym. ovat kiiltäviä. T. Kantapään kautta oppii.

Laattaa valitessa on hyvä kiinnittää huomiota myös laatan sisukseen, mikäli on riski, että se on tulossa näkyviin: Onko laatta ns. umpivärjätty? Vai onko sisällä kenties punertava savi? Kohtia, joissa laatan sisus voi tulla näkyviin ovat ainakin ulkokulmat sekä lattiakaivo. Meillä on näistäkin molemmista kokemusta. Onneksi valittu lattialaattamme on (sattumalta) sisältäkin vaalean harmaa. Seiniin joudutaan laittamaan ulkokulmiin listat, ettei punainen savi tule näkyviin.

20180126Coterie-08471.jpg
Upea Kaakelikeskuksen kuusikulmainen marmorijäljitelmä olisi ollut valintani lattiaan, mikäli olisin päätynyt kiiltäviin seinälaattoihin

Upea Kaakelikeskuksen kuusikulmainen marmorijäljitelmä olisi ollut valintani lattiaan, mikäli olisin päätynyt kiiltäviin seinälaattoihin

No mihin sitten itse päädyimme?

Alusta asti oli selvää, että ottaisimme seiniin jotain suht kookasta laattaa. Ei kuitenkaan jättilaattaa, sillä kylpyhuoneemme on vain reilut viisi neliömetriä. 30 x 60 cm tuntui tilaan sopusuhtaiselta.

Erilaiset marmorit ja kivet sekä niiden jäljitelmät ovat nyt todella pinnalla, ja meillekin niitä harkitsin, mutta tilan pienuuden takia päädyin rauhalliseen ja yksiväriseen vaihtoehtoon.

Seinälaatoissa punnitsin vaaleanharmaata ja valkoista; lopulta jälkimmäinen vei voiton kaikessa yksinkertaisuudessaan. Seinälaatasta oli saatavissa sekä kiiltävä lasitettu että mattapintainen versio. Kiiltävän etuna olisi ollut vielä valkoisempi sävy ja helpompi puhdistettavuus. Päätin kuitenkin luottaa visiooni mattapintaisesta laatasta; se vain tuntui istuvan tähän päivään (lue: kylpyhuonetrendeihin) paremmin.

Lattiaan kaavailin ensin vähän kookkaampaa yksittäisinä laattoina ladottua kalanruotoa, mutta lopulta laatoittaja oli oikein tyytyväinen kuvissakin näkyvään pieneen valkoiseen kalanruotoon, joka on kiinnitetty verkkoon – helpottaa laatoitusvaihetta oleellisesti.  

20180126Coterie-08459.jpg

Seiniin tulee siis Sera Spectra white matt 30 x 60 cm ja lattiaan TMF Paris Herringbone white matt 23 x 73 mm., jotka näkyvät mm. yllä olevassa kuvassa. Olen super tyytyväinen valintoihimme tässä vaiheessa! Toki saadaan vielä jännittää loppuun saakka miltä laatat näyttävät valmiina, mutta uskon, että näistä tulee hienot! Ensi viikolla alkaa asennus - pitäkää peukkuja! :)

Ja palataan luultavasti vielä viikonlopun aikana remonttiblogin puolella; suunnitelmissa piipahtaa huomenna työmaalla kuvaamassa mitä miehet ovat saaneet viikolla aikaiseksi. Ihanaa viikonloppua sinnekin!

* Laatoista saatu alennusta